2014.04.09. 12:00:00 3871 29

Hozd ki a legtöbbet a zöldséges kertedből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén kegyes volt hozzánk a tavasz, és korábban neki lehet állni a kerti teendőknek, mint általában. A korai gondoskodást bő terméssel fogja meghálálni a kert, reméljük, hogy a fagy és az elszaporodott rágcsálók sem fognak megoldhatatlan problémát okozni. A tapasztalt kertészkedők már hetek óta tüsténkednek a kertben, de nézzük sorra, hogy áprilisban milyen teendők várnak Rád, ha már alig várod, hogy a saját kertedből fogyaszthasd a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A gyerekek is segíthetnek! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A gyerekek is segíthetnek!

Babfélék

A futó és a bokrosodó babfélék vetésének nem sokára itt az ideje, de csak óvatosan, inkább várjuk meg a májust vele. A következőt is kipróbálhatod: 7-10 naponta veted el a különböző babfajtákat, így folyamatos és változatos termésed lesz. A sárgahüvelyű vágott babbal kezdd a sort!

Káposztafélék

A káposzta az egyik legkönnyebben termeszthető növényfélék közé tartozik. Válassz ebből is többfélét (kelkáposzta, vörös káposzta, fehér káposzta, kelbimbó) az igényeidnek megfelelő mennyiségben. Öntözd rendesen, miután a káposztafejek elkezdtek formálódni.

Sárgarépa

Ha már áprilisban elülteted a répaféléket, akkor már kora nyáron élvezheted a friss, új répát a saját kertedből.

Csemegekukorica

Egyike a leghálásabb és leggyorsabban növő zöldségféléknek, amit ültethetsz. A csemege kukoricát először egy kis területre ültessük, majd próbáljunk ki különböző fajtákat és tartsunk egyre többet.

Uborka

A különböző uborka és kígyóuborka fajtáknak meleg kell a kezdetektől fogva, ezért, ha szabadföldbe vetjük célszerű letakarni fekete fóliával, amire kereszt alakban közepes nyílásokat vágunk, majd ide ültetjük a magot vagy akár a palántát is. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a gyomosodást, és több termésre számíthatunk már egészen korán. Természetesen az uborkát fóliasátorban is palántázhatjuk már.

Fűszernövények

Ha szeretnénk a kertünkben különböző zöldfűszereket tartani, akkor most érdemes elvetni a bazsalikom, az oregáno, a kakukkfű, a menta, a rozmaring és a zsálya magokat.

Fejes saláta

Már a saláta magokat is elvetheted, olyan helyre, ahol sok napfényt kap, de nem éri egész nap. Késő nyári és kora őszi termésre számíthatsz. Ha a palántákat választod, akkor finom, ropogós, zsenge levelű salátákat fogyaszthatsz már májusban.

Dinnyék és tökfélék

Mennyei csemege nyárra, reméljük, nem hiányzik majd a te kertedből sem. Áprilisban még csak palántának célszerű elvetni, miután kicsíráztak május közepe tájékán lehet szabadföldbe vetni. A cukkinit már elültethetjük.

Hagyma

Főként a dughagymát érdemes áprilisban elültetni, magról a tavaszi vöröshagymát és a gyöngyhagymát korábban szokás elvetni. Az áttelelő fajtákat augusztusban vetik, ez már látható, sőt valószínűleg az újhagyma már teljesen kikelt és fogyasztható.

Zöldborsó

A zöldborsót és a cukorborsót is elvethetjük már áprilisban, termést akár már májusban is várhatunk. Aki idén korán kezdett kertészkedni, annak a borsója már kikelt, hála a gyönyörű időnek.

Burgonya

A burgonya vetésére tökéletes ez az idő. Válasszunk egészséges gumókat, amelyek kis tojás méretűek. Ne feledkezzünk meg a káliumtrágyázásról és arról, hogy a krumpli alatt fel kell tölteni a földet, legalább 3-4-szer.

Érdekesség

Ha valaki a kertet olyan földdel töltötte fel ősszel, amelyben a szedőgép rostáján kihullott, kisméretű krumplik voltak, akkor neki bizony már nő a burgonyája, hiszen a tél nagyon enyhe volt.

Paradicsom, paprika

Ha olyan szerencsés vagy, hogy kis fóliasátrad van, akkor hamarabb várhatod a termést és bátran palántázhatsz paradicsomot és paprikát is. A szabadföldi termesztéssel meg szokták várni a fagyosszenteket (május közepe).

Magától értetődően: öntözni, öntözni, öntözni!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy idén sokat kell öntözni, mivel nagyon nagy a szárazság, de a jó időt és a gondoskodást többszörösen meghálálja a kerted!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Pozsgások gondozása lépésről lépésre

A szukkulensek gondozása nem túl bonyolult, ennek ellenére igen mutatósak. Hiába nem túl komplikált a gondozásuk egy-két tippet mégis érdemes megfogadni, hogy sokáig élettel teli kis pozsgás növények díszíthessék kertünk, balkonládáink, szobáink.

Fűszeres padlizsánkrémmel a zöldségfogyasztás növeléséért! Szakértőnk receptje

Sajnos Magyarország nagyon rosszul áll zöldségfogyasztás tekintetében: Európában mi fogyasztjuk a legkevesebbet, csak a népesség 30%-a eszik minden nap valamilyen zöldséget. Ezen a helyzeten nagyon jó lenne változtatni, hiszen a zöldségek a legjobb élő tápanyagforrások, tele vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint az egészséges emésztéshez (is) szükséges rostokkal. Megfelelő zöldségfogyasztás nélkül sem az egészséges életmód, sem az egészséges testsúly elérése nem képzelhető el. Különösen fontos ez hazánkban, hiszen sajnos az elhízás tekintetében is Magyarország vezeti a listát Európában.

Egyszerű és egészséges saláta receptek

Úgy tűnik végre végleg visszavonul a tél, és átadja helyét a tavasznak. Halkan jegyzem meg, ennek épp itt volt az ideje, dideregtünk eleget. Most már amiatt főhet a fejünk, hogy hány hetünk maradt rendesen felkészülni a bikiniszezonra. Mindenkit megnyugtatok, még nem maradtunk le semmiről, de azért gyorsan kezdjünk el visszaszámolni és tervezni. Nem árt feleleveníteni az információkat, hogy milyen egészséges ételeket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a legjobb formánkat hozzuk az idei nyárra. Én most a saláta receptekbe vetettem bele magamat. Máris írom, hogy mit találtam.