2014.04.09. 12:00:00 5298 32

Hozd ki a legtöbbet a zöldséges kertedből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén kegyes volt hozzánk a tavasz, és korábban neki lehet állni a kerti teendőknek, mint általában. A korai gondoskodást bő terméssel fogja meghálálni a kert, reméljük, hogy a fagy és az elszaporodott rágcsálók sem fognak megoldhatatlan problémát okozni. A tapasztalt kertészkedők már hetek óta tüsténkednek a kertben, de nézzük sorra, hogy áprilisban milyen teendők várnak Rád, ha már alig várod, hogy a saját kertedből fogyaszthasd a zöldségeket és a gyümölcsöket.

A gyerekek is segíthetnek! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A gyerekek is segíthetnek!

Babfélék

A futó és a bokrosodó babfélék vetésének nem sokára itt az ideje, de csak óvatosan, inkább várjuk meg a májust vele. A következőt is kipróbálhatod: 7-10 naponta veted el a különböző babfajtákat, így folyamatos és változatos termésed lesz. A sárgahüvelyű vágott babbal kezdd a sort!

Káposztafélék

A káposzta az egyik legkönnyebben termeszthető növényfélék közé tartozik. Válassz ebből is többfélét (kelkáposzta, vörös káposzta, fehér káposzta, kelbimbó) az igényeidnek megfelelő mennyiségben. Öntözd rendesen, miután a káposztafejek elkezdtek formálódni.

Sárgarépa

Ha már áprilisban elülteted a répaféléket, akkor már kora nyáron élvezheted a friss, új répát a saját kertedből.

Csemegekukorica

Egyike a leghálásabb és leggyorsabban növő zöldségféléknek, amit ültethetsz. A csemege kukoricát először egy kis területre ültessük, majd próbáljunk ki különböző fajtákat és tartsunk egyre többet.

Uborka

A különböző uborka és kígyóuborka fajtáknak meleg kell a kezdetektől fogva, ezért, ha szabadföldbe vetjük célszerű letakarni fekete fóliával, amire kereszt alakban közepes nyílásokat vágunk, majd ide ültetjük a magot vagy akár a palántát is. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a gyomosodást, és több termésre számíthatunk már egészen korán. Természetesen az uborkát fóliasátorban is palántázhatjuk már.

Fűszernövények

Ha szeretnénk a kertünkben különböző zöldfűszereket tartani, akkor most érdemes elvetni a bazsalikom, az oregáno, a kakukkfű, a menta, a rozmaring és a zsálya magokat.

Fejes saláta

Már a saláta magokat is elvetheted, olyan helyre, ahol sok napfényt kap, de nem éri egész nap. Késő nyári és kora őszi termésre számíthatsz. Ha a palántákat választod, akkor finom, ropogós, zsenge levelű salátákat fogyaszthatsz már májusban.

Dinnyék és tökfélék

Mennyei csemege nyárra, reméljük, nem hiányzik majd a te kertedből sem. Áprilisban még csak palántának célszerű elvetni, miután kicsíráztak május közepe tájékán lehet szabadföldbe vetni. A cukkinit már elültethetjük.

Hagyma

Főként a dughagymát érdemes áprilisban elültetni, magról a tavaszi vöröshagymát és a gyöngyhagymát korábban szokás elvetni. Az áttelelő fajtákat augusztusban vetik, ez már látható, sőt valószínűleg az újhagyma már teljesen kikelt és fogyasztható.

Zöldborsó

A zöldborsót és a cukorborsót is elvethetjük már áprilisban, termést akár már májusban is várhatunk. Aki idén korán kezdett kertészkedni, annak a borsója már kikelt, hála a gyönyörű időnek.

Burgonya

A burgonya vetésére tökéletes ez az idő. Válasszunk egészséges gumókat, amelyek kis tojás méretűek. Ne feledkezzünk meg a káliumtrágyázásról és arról, hogy a krumpli alatt fel kell tölteni a földet, legalább 3-4-szer.

Érdekesség

Ha valaki a kertet olyan földdel töltötte fel ősszel, amelyben a szedőgép rostáján kihullott, kisméretű krumplik voltak, akkor neki bizony már nő a burgonyája, hiszen a tél nagyon enyhe volt.

Paradicsom, paprika

Ha olyan szerencsés vagy, hogy kis fóliasátrad van, akkor hamarabb várhatod a termést és bátran palántázhatsz paradicsomot és paprikát is. A szabadföldi termesztéssel meg szokták várni a fagyosszenteket (május közepe).

Magától értetődően: öntözni, öntözni, öntözni!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy idén sokat kell öntözni, mivel nagyon nagy a szárazság, de a jó időt és a gondoskodást többszörösen meghálálja a kerted!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...