2017.06.06. 14:15:58 13978 377

Minden, ami bodza - Tankolj fel belőle, mielőtt elvirágzik!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bodza kellemes, virágos zamatához semmi sem mérhető, éppen ezért amikor virágzik a bodza, illik belőle mindenféle finomságot készíteni. Már csak azért is érdemes mindenbe beletenni, amibe csak tudjuk, mert nemcsak finom, hanem egészséges is ez az ehető virág. Lesz itt minden: bodzaszörp, bodzalimonádé, bodzás muffin és még sokan mások!

Bodzavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzavirág

Bodzából már egészen szép kis gyűjteményünk van, itt a proaktivdirekt.hu-n, hiszen rajongunk érte, és imádatunk nem véletlen: a virág teája erősíti szervezetünket, óvja egészségünket, csillapítja köhögésünket, tisztítja az orrunkat, enyhíti a nátha tüneteit, a belőle készült szörp felfrissít és kiválóan oltja a szomjat. Ha még szívesen olvasnál a bodzavirág áldásos hatásairól kattints ide és ide!

Gyűjtsd a forgalomtól távol

Bár a bodza a városokban is előfordul, valamint főutak mentén is láthatjuk, mégis a legjobb, ha egy túra alkalmával, az autók zajától és főként a kipufogó gáztól távol egy erdőben gyűjtjük össze a szörpbe valót. Egyszerűen egy ollóval vágjuk le az ernyőket, és szedjük egy kosárba. Ha csak elsétálunk egy bodzabokor mellett, az virágernyők kellemes illata átjárja minden porcikánkat, és már csak ettől (és a friss levegőtől) is jobban fogjuk érezni magunkat, s utána otthon pedig még csodásabb lesz, amikor elkészülnek a következő finomságok.

Bodzatea

5 gramm bodzavirágot 1 csészényi forró vízhez adunk. 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük és még melegen, kortyonként elfogyasztjuk. Akár öt csészét is ihatunk belőle naponta.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 2 l víz + 2-3 dl
  • 50 dkg cukor
  • 2 dkg citromsav
  • 50 db citrompótló
  • 2 db citrom
  • 5-6 db bodzavirág

A vizet feltenni forrni 40 dkg cukorral, majd pár percig főzni.

A maradék cukrot megkaramellizálni és felengedni 2-3 dl vízzel. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik, majd az előzőleg főzött sziruphoz önteni és pár percig együtt forralni. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyni, majd feloldani benne a citrompótlót.

Amikor már csak éppen langyos, egy nagyobb üvegbe önteni, és hozzákeverni a citromsavat.

A bodzavirágot folyóvíz alatt lemosni, lecsepegtetni, majd a szirupba tenni. A citromot felkarikázni, és szintén az üvegbe tenni. Lehet még citromfüvet is adni hozzá, de azt én sajnos elfelejtettem.

Jól összekeverni és 2-3 napig állni hagyni. Közben többször megkeverni. Végül leszűrni, és üvegekbe önteni.

Bodzalimonádé

A házilag elkészített bodzaszörpöt engedjük fel jég hideg szénsavas ásványvízzel vagy szódával. Karikázzunk bele citromot, lime-ot, és facsarjunk is hozzá egy kis citromlevet. Díszítsük mentalevelekkel, ami még egy kis extra aromát is jelent. Ne hagyjuk ki a jégkockákat sem, úgy az igazi!

Bodzás muffin

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 3 db bodzavirág

A bodzavirágot kicsit vízbe áztatni, hogy a megbújó bogarak kimenjenek belőle. Ezután jól lecsepegtetni, majd a szárról lecsipkedni az apró virágokat. A lisztet, a cukrot, a sütőport, és a reszelt citromhéjat egy tálba összekeverni. Egy másik tálba kikeverni a tejfölt, az olajat, a citromlevet, és a tojásokat, majd a lisztes keverékhez önteni, és szintén összekeverni.

Végül beletenni a száráról lecsipkedett bodzavirágot, és így is összekeverni.

 A muffin formát kibélelni papírral, majd belekanalazni a masszát. (én szilikonos formába sütöttem, így nem béleltem ki papírral)

Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, rácsra helyezni, majd kihűteni. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral megszórni, esetleg tejszínhabbal díszíteni a muffinok tetejét és úgy kínálni.

Bodzavirág palacsintatésztában kisütve>>

Bodzafánk>>

Bodza tippek

A bodzavirágot belefőzheted lekvárokba, dzsemekbe is, különösen finom eperlekvárban, de akár a meggylekvárhoz is hozzáadhatod.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...