2015.05.15. 08:00:00 11635 285

Bodza: a fekete, a vörös és a földi
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a bodzának nemcsak a virágát, hanem a leveleit, a fa kérgét és a termését is felhasználhatod? És azt tudtad, hogy többféle fajtája is van, melyek közül az egyik akár mérgező is lehet? Érdekességek a bodzáról, mint gyógynövényről.

Fekete bodza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete bodza

A bodza felhasznált részei

A virágot, a leveleket és a termést hasznosítják. A virágot és a leveleket általában májusban és júniusban, a teljes virágzáskor gyűjtik be, megszárítják, majd forrázatként vagy főzetként használják. A termést teljesen érett állapotban gyűjtik.

A bodza hatóanyaga

A virágzat csersavakat, káliumsókat, nyálkaanyagot, szaponinokat és flavonoidokat, továbbá 0,1-0,2% ciánglikozidokat (sambunigrin) tartalmaz. A levélben cseranyagok és sambunigringlikozid halmozódik fel. A termés - amelyet főleg szörpök és lekvárok készítésére használnak - szerves savakban, antocianinokban (sambucianin), folsavban, valamint az A-vitamin provitaminjában, B- és C-vitaminban és vasban gazdag.

A különböző bodzafajták

A vörös bodza (Sambucus racemosa) és a gyalogbodza (Sambucius ebulus) hasonló tulajdonságokat mutat, mint a fekete bodza. A vörös bodzát, vagy más néven fürtös bodzát skarlátvörös termése különbözteti meg. Magyarországon ritka.

A gyalogbodza, vagy más néven földi bodza nem fa, hanem lágyszárú növény: fásodott kérge nincs, kevés ága van, 1-2 m magas. Virágai és termései a fekete bodzáéhoz hasonlóak, a virágernyői kisebbek, a virágai nagyobbak, hófehérek, porzói bíborlilák. Csonthéjas, hárommagvas fekete termései vannak. Kellemetlen szagú, enyhén mérgező.

Hatása

A nyáknak köszönhetően a bodza virága lágyító hatásával elősegíti a hörgőváladék elfolyósodását. Nyugtató, izzasztó és vízhajtó hatású. A friss termésből készült lekvárt és szörpöt meghűléskor erősítőként és izzasztóként használják. A termésnek enyhe hashajtó hatása is ismert.

Felhasználása

A virágot vizelethajtóként és emésztést elősegítő szerként alkalmazzák, de kiegészítő készítményként segít a túlsúly leküzdésében is. Influenzás megbetegedések kezelésében izzasztó hatása miatt ajánlott. Külsőleg gégehurut, garat- és szájnyálkahártya-gyulladás, szájgyulladás kezelésére alkalmazzák. Belsőleg a termés hashajtó hatású, továbbá reuma kezelésére is ajánlott. Kérgét a népi gyógyászatban féregűzésre használják.

Alkalmazása, mint gyógynövény

Túlsúly

Teaforrázat: 2-5 g (vagy 1-3 kávéskanálnyi) virágot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 5-10 percig hagyja ázni. Napi adag: 5 csésze.

Influenza

Teaforrázat: 3 g bodzavirágot 3 g hársfavirággal együtt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe. Napi adag: 6-8 csésze.

Reuma

Főzet: 2 maréknyi kérget tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és addig forralja, amíg a víz a felére nem csökken.

Gégehurut, garat- és nyálkahártya-gyulladás

Főzet: 50 g virágot tegyen 1 liter vízbe, 5 percig forralja, majd hagyja ázni mindaddig, amíg a főzet megfelelő hőmérsékletűvé válik. Gargarizáljon vagy öblögesse a száját naponta 4-6 alkalommal, étkezés után.

Figyelmeztetés!

A bodza nyers vagy nem eléggé érett termésének fogyasztása hányingert, hányást okozhat. Hő hatására (melegítéskor) a kedvezőtlen tüneteket okozó anyagok lebomlanak.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét valamint az orvosi vizsgálatot.

Cikkajánló:

Az isteni bodza - hagyományos és különleges finomságok bodzavirágból>>

Bodza és eper: a két májusi finomság egybe kel

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...