2014.05.16. 11:04:12 12222 228

Az isteni bodza - hagyományos és különleges finomságok bodzavirágból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyári hőségben hűvös, édeskés, egyén citromos bodzaszörpöt kortyolgatva ki gondolná, hogy már az ókorban is tudtak a bodza meghűlés elleni jótékony hatásáról. Sőt, a „csodanövényt” számtalan legenda övezi, hol boszorkányok jelképe, vagy gonosz szellemek elleni védelmező, máshol a bodzafa törzsét tündérek lakjaként ismerik. De, ami nemcsak legenda, hogy isteni finom ínyencségek készíthetők belőle.

Bodzavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bodzavirág

Gyógyulást segítő illatos ernyők

Az akáchoz hasonlóan e növény gyógyhatása is több területen ismert: a virágjából készült tea remek hörghurutra, megfázásra, serkenti az immunrendszert és izzasztószerként is kiváló. Náthás megbetegedés esetén naponta 2-3 csészével, lehetőleg minél forróbb állapotában fogyasszuk.

Köptető, légúttisztító hatása miatt orrdugulás és köhögés ellen a teájával inhalálni is ajánlott.

Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy testsúlycsökkentő hatása is lehet. Ebben az esetben napi 5 csésze bodzatea fogyasztása ajánlott minimum egy hónapig, vagy a kívánt testsúly eléréséig.

Még egy jó hír: a bogyója is gyógyír!

Jó, ha tudjuk, hogy a friss bodzahajtás erős hashajtó hatással bír, továbbá a bogyójából készült lekvár hasonló tulajdonsága mellett jó vizelethajtó is. Ezek mellett jó köhögéscsillapító, vértisztító, de kiváló rekedtség és fülfájás ellen is. Friss gyümölcsének leve vagy az ebből készült lekvár állítólag a TBC gyógyítására is remek.

Sőt, a leveléből készült tea reumás panaszokra, lázcsillapításra javasolt, kérgének pedig féreghajtó, purgáló hatása van.

A legendákon innen, a gyógyításon túl…

… volt és van a bodzaszörp! Amiből, márkák ide vagy oda, a házi készítésűnél nincs finomabb. Íme, egy tuti recept a szörphöz, és egy igazán különleges finomság az isteni bodzából:).

Bodzaszörp házilag

Hozzávalók

• 25 nagy fejű bodzavirág • 3 citrom • 5 liter víz • 2,5 kg cukor • 1 késhegynyi tartósítószer • 3 gramm citromsav

Elkészítés

Egy nagyobb edényben a cukrot a vízzel sziruppá főzzük: a vizet felforraljuk, a cukrot belekeverjük, majd kis lángon addig főzzük, amikor a cukor teljesen felolvad. Az elkészült szirupot egy tiszta, fertőtlenített kb. 6-7 literes üvegbe töltsük át.

A (lehetőleg forgalomtól, poros úttól távol gyűjtött) virágokat alaposan megtisztítjuk, majd a citromsavval együtt a szirup mellé, az üvegbe rakjuk őket. A citromokat is alaposan megtisztítjuk, karikákra vagy kockákra vágjuk és belehelyezzük az üvegbe a többi hozzávaló mellé.

A keveréket jó négy napig állni hagyjuk, illetve naponta egyszer megkevergetjük. Ha letelt a „nyugalmi” idő, az „alaplevet” leszűrjük és üvegekbe adagoljuk, jól lezárjuk, illetve kis tartósítószerrel biztosítjuk, hogy sokáig élvezhessük frissítő ízét.

Kitűnő nyári hűsítő! Az eredeti recept az orvosok.hu oldalon olvasható.

Rosés-epres bodzavirág zselé

Hozzávalók:

• 2200 gr rosébor • 18 db bodzavirág • 500 g megpucolt eper • 1500 gr befőzőcukor (2:1) • 1,5 teáskanál citromsav

Elkészítés

A megtisztított bodzavirágokat kb. 8 óra hosszat roséborban áztatjuk, majd utána egy kendőn átpasszírozzuk.

Az epreket megpucoljuk, és kis darabokra vágjuk. Az átpasszírozott bort a citromsavval és a befőző cukorral felforraljuk, ha forr, az epret hozzáadjuk és még 4 percig főzzük.

Ha elkészült, az előkészített csavaros tetejű üvegekbe töltjük, figyelve arra, hogy mindegyik üvegbe kerüljön eperdarab is. Ha ezzel megvagyunk, az üveget néhány percre megfordítjuk (természetesen már a rácsavart tetővel), illetve megforgatjuk, így az eperdarabok szépen szétoszlanak az üvegben.

Az eredeti recept forrása: chefkoch.de

Forrás: gyogytea.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...