2022.03.31. 17:20:00 7967 240

Jó tudni: Mik azok és mire jók az étkezési kék zónák?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hosszabb élet titka a valóságban nem csodaelixírben vagy a fiatalság örök forrásában rejlik, inkább a kék zónákban található. A kék zónák a világ azon öt régiója, ahol az emberek a leghosszabb és legegészségesebb életet élik.

Termények a kertből - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Termények a kertből

A hosszú élettartam egy olyan életformának köszönhető, ahol az egészséges ételek nem csupán ideiglenesen tartott diéta részei. A világon köztudottan öt ilyen területet tartanak számon: Okinawa, Japán; Ikaria, Görögország; Szardínia, Olaszország; Nicoya, Costa Rica; és Loma Linda, Kalifornia.
A kék zóna kifejezést a National Geographic egyik újságírója alkotta, aki a világot bejárva tanulmányozta a különböző közösségek kultúráját.

Amit a kék zónákban élőktől tanulhatunk:

1. Rost, rost, és még több rost

A kék zónában élők étrendjében kiemelt szerepet töltenek be a rostban gazdag ételek. A teljes kiőrlésű gabonák (barna, quinoa stb.) a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek (bab) a legjobb természetes rostforrások.
A rostok kulcsszerepet játszanak a bélrendszer egészségének és az ideális testsúly megőrzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében. Ehhez legalább napi 20-30 gramm rostra van szükségük.

2. Rendszeres testmozgás

A Kék Zóna területén élők emberek ritkán mennek edzőterembe, a testmozgás többnyire a nap folyamán végzett tevékenységükből származik. Sokat sétálnak vagy kertészkednek. 20 perc mozgás beépítése a napi rutinba a megfelelő étrend mellett, és nem kell hetente ötször elmenni az edzőterembe élettartamunk meghosszabbításáért.

3. Társas életvitel

A Kék Zónában az élet egyik fő alappillére a társasági kör gondozása. Manapság a környezetünkben élőkkel való kapcsolatteremtés és kapcsolattartás nehezebbnek bizonyul, mint az elmúlt évtizedekben, pedig egy csoporthoz való tartozás érzése és a másokról való gondoskodás is fontos eleme (mentális) egészségünk megtartásának.

4. Stressz helyett pozitív kilátások

A kék zónákban a lakosság kimondottan sikeres a stresszoldás terén. Erre a célra napi rituálékban vesznek részt, Okinavában például megemlékeznek őseikről, Costa Ricán pedig szunyókálnak egyet délután. Mi kezdhetnénk napjainkat egy pozitív meditációval, vagy tarkítsuk a munkanapot rövid, stresszoldó szünetekkel.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...