2022.10.11. 09:35:00 6671 227

Elhízás elleni világnap - Tegyünk az egészségünkért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi szükséges a boldog élethez? Ezt csak te magad tudhatod, de arra a kérdésre, hogy mi szükséges egy egészségesebb, egyúttal hosszabb élethez, már sokkal konkrétabb választ lehet adni! Nagyon fontos a magasságunkhoz és testalkatunkhoz képest meghatározott ideális testsúly elérése és megtartása.

Stop túlsúly! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stop túlsúly!

A világon jelenleg úgy 800 millió(!) ember számít elhízottnak, és az előrejelzések szerint 2030-ra a gyermekkori elhízásban érintettek száma is brutálisan meg fog ugrani! Éppen ezért a korábbi éveknél is nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a mai világnap üzenetére. Természetesen az elhízás elleni világnapról van szó.

Az elhízás problémája nem áll meg a saját tükörképünk előtt, hanem globális mértékű. Egy másik aspektusból vizsgálva is komoly össztársadalmi kérdés, hiszen a túlsúly által okozott egyre súlyosbodó egészségügyi problémák kezelése sok helyen hatalmas erőfeszítést kíván a szociális háló által működtetett egészségügytől.

A különböző mértékű súlyproblémáknak változatos kiváltó oka lehet: például valakinél csak úgy egyszerűen elszalad a ló, mások érzelmi, megint mások hormonális okok miatt nem tudják tartani a kívánt súlyukat. Az ideális testsúly visszanyerése után sokak ugyanabba a hibába esnek, amit jojo-effektusnak nevez a társadalom. Tehát nem csak az kíván önfegyelmet tőlünk, hogy egyáltalán fogyni kezdjünk, de önmérséklet szükséges ahhoz is, hogy az a bűvös 8-10 kiló se szaladhasson fel ránk.

Betegségek, amelyeket túlsúly is okozhat:

Az asztma, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a leggyakoribb megbetegedések, amelyeket az elhízásnak is köszönhetünk. Azonban az elhízás szintén gyakran okoz depressziót, Ez a mentális probléma az önmagunkkal szembeni elégedetlenség vagy (testi és lelki) bántalmazás miatt alakul ki. Sok kórosan elhízott személy menekül elszigeteltségbe szégyellt túlsúlya miatt.

Amit az elhízás ellen tehetünk:

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy - akár egy minket hátrányosan érintő körülmény miatt - pár kilóval többet nyom a mérleg, rögtön kapjunk észbe és ételadagjaink csökkentésével (azaz a táplálkozástudatosságunk fejlesztésével) és egy kicsivel több testmozgással állítsuk egyenesbe a dolgokat. Minél inkább elhagyjuk magunkat, annál nehezebb dolgunk lesz visszatérni az egészségesebb testképünkhöz.

Forrás: www.worldobesityday.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.