2022.12.20. 12:05:00 7465 280

Boltban veszed? Pedig otthon készítve egészségesebb!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közelmúltbeli (hazai és világszinten zajló) történések sok honfitársunkat arra ösztönözték, hogy nyissanak a korábban mindennapi szinten életünk részét képező önfenntartás felé. Mármint a lehetőségek szerint. Senkitől sem kívánható, hogy a panellakása erkélyén búzát vessen, bár vannak olyan élelmiszerek, amiket jobb otthon elkészíteni, ahelyett, hogy boltban vennénk.

Házi tortilla sütése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi tortilla sütése

A magazin virtuális hasábjain böngészve feltűnt, hogy egy csomó bolti élelmiszerre kínáltunk is már alternatívát. Ezeknek a nagy részét át lehet úgy alakítani, hogy különböző élelmiszerintolerancia- és allergia esetén is fogyaszthatók legyenek, de a legtöbb recept alakbarát, azaz cukorhelyettesítővel készíthető variációja ugyancsak életképes.

Ételek, amiket érdemes házilag elkészíteni!

Aszalt gyümölcsök – A boltban kapható aszalványok hihetetlen mennyiségű cukorral borítják nyakon, holott a gyümölcs saját cukortartalma is bőven elegendő lehet. Aki szereti ezeket a nyalánkságokat, gyűjtögessen inkább egy otthoni aszalógépre, vagy tanulja ki a sütőben történő aszalás mikéntjét.

Tejtermékek:

Nem sokan állnak neki házi sajtot készíteni, pedig nem is olyan bonyolult feladat. Ha belejöttél, lépj szintet és készüljön otthon a ricotta és a mascarpone is! Persze fontos, hogy az alapanyagokat megbízható helyről szerezd be!
Ha már tejtermékek, akkor a kicsit kakukktojás növényi tejek sem maradhatnak ki – Az SK verziók finomabbak és jóval olcsóbbak is. A házi fagylalt receptjét télen nem biztos, hogy elővesszük, de mentsük le magunknak a nyárra.

Müzli és granola – Teljesen felesleges tartósítószereket és még több cukrot a szervezetünkbe juttatni. Igaz, az érem másik oldalán némi időveszteség áll fent.

Mogyorókrém – A bolti változat méltán olyan finom, de ezt a pálmaolajnak és a rengeteg cukornak köszönheti. Ha a mogyoró valódi izére vágysz, a neten sokféle házilag készíthető receptet találhatsz.

Zöldségkrémek:

Pesto és sajt a tésztára? Készítsd el minden elemét magad! De a melegszendvicsre és toast-kenyerekhez is tökéletes padlizsánkrém és gombakrém is saját kezűleg a legegészségesebb és nem mellékesen a legfinomabb.

Pékáruk:

A covid lezárás alatt kimaradtál a kenyérsütős őrületből? Ez hogyan lehet? Semmi vész, két nagyon egyszerű receptünk is van a kezdetekhez: egyik dagasztás, míg a másik sütő nélkül is elkészíthető.
Az igazi profik nem csupán a majonézt és a ketchupot készítik el ottnon, de a hamburger zsemlét és a bele való húspogácsát is a két kezükkel állítják elő. A sárga M-betű elbújhat szégyenében!

Tortilla és pita – A mexikói és török ételek kedvelői ugyancsak szorgoskodhatnak otthon, mert pofon egyszerű ezeket a boltban arany áron kínált termékeknek az elkészítése.

Halrudacska – Kicsik és nagyok kedvence házi változatban. Nyami!

Lekvár – A klasszikus baracklekvár vagy az ínyencebb eper a kedvenced? Igazad van, ezekre a gyümölcsökre még néhány hónapot várnunk kell, de íme egy karácsonyi verzió!

Savanyúság – A fagyis recept mellé tedd félre a jolly joker savanyúságkészítős útmutatót, valamint az uborkához kapcsolódó receptjeinket!

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.