2014.10.15. 07:00:00 16015 125

Gyors müzliszelet házilag - tökéletes finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kis nassolnivaló teheti még tökéletesebbé otthon, az iskolában vagy a munkahelyen a tízórai szüneteket. Gondolhatnánk, hogy ilyenkor egy csoki, vagy egy süti teheti fel az i-re a pontot. De ha lelkiismeret-furdalást sem akarsz érezni, esetleg már unod ezeket a megoldásokat, válassz valami egyszerűbbet, olcsóbbat, finomabbat. A bolti helyett itt a „csináld magad”, vagyis a házilag készített müzliszelet receptje.

Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi müzliszelet | Fotó: 123rf.com

Egy nagyobbacska adag, az előkészületekkel, mosogatással együtt nagyjából egy óra alatt megvan, így bátran belevághatsz akár munka után is. Csinosan becsomagolva házi készítésű ajándéknak sem utolsó.

A müzliszelet azért kiváló tízórai, mert a zabpehelynek köszönhetően lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz, így ebédig biztosan kihúzod.

A hozzávalók (ez nagyjából egy 15x25 cm-es tepsihez elegendő mennyiség):

  • kb. 2 dl zabpehely (én az apróbb szeműt választottam)
  • 1 marék mogyoró és/vagy dió és/vagy mandula-illetve, amilyen csonthájas van otthon
  • 2 db alma
  • kb. 1 dl mazsola
  • néhány szem aszalt gyümölcs
  • 1 evőkanál cukor (de el is hagyhatod, vagy helyettesítheted mézzel, nyírfacukorral; vagy több mazsolát raksz bele, cukor helyett)
  • 2 evőkanál napraforgómag, vagy szezámmag, esetleg lenmag, vagy tökmag (de ha mindenből van otthon, mehet vegyesen is)
  • fél dl víz (de ha elég lédúsak az almák, elbír vele a turmix víz nélkül is)
  • étolaj, vagy olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Így készül:

Az almákat mosd meg, a magházat távolítsd el és kockázd fel, Nem kell megpucolni! Dobáld bele a turmixba, tedd hozzá a magokat, a csonthéjasok, az aszalt gyümölcsök és a mazsola kb. felét. „Turmixeld” össze.

A maradék dióféléket és az aszaltakat vagdosd kicsi darabokra. (Ha a mandulával, mogyoróval, dióval nem bírsz el, tedd őket egy zacskóba, tegyél rá egy konyharuhát, akár több rétegben is, és sózz rájuk néhányat egy húsklopfolóval. Ha néhány nagyobb darabban marad is, nem baj.) Mindezt az almás péppel és a zabpehellyel keverd össze, simítsd bele egy kiolajozott tepsibe és irány a sütő. 170 fokon kb. 20 perc kell neki, hogy elkészüljön.

Az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt!

Nálam eddig ezek szerepeltek:

  • mézes: semmi extra, kicsit több mézet tettem bele. Vagy sütéskor a tetejére is csorgathatod.
  • csokis: csokidarabokat kevertem a zabpelyhes alapba. Hiába, lelkiismeret furdalás nélkül nem megy.
  • banános: én már az almával együtt beledobtam egyet a turmixba, és még egyet felszeleteltem, amit a zabpelyhes, pépes, aszalt gyümölcsös anyaghoz kevertem.
  • fügés: nyers (tehát nem aszalt) fügét felkockáztam, és hozzátettem a pépes keverékhez.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.