2020.11.09. 16:59:59 12873 286

Így készíts házi sajtot otthon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te is imádod a sajtokat? De egyre inkább azt látod, hogy változik a boltok polcain fellelhető sajtkínálat minősége? Az áraik pedig igen borsosak és az ízük sem az igazi? – Mutatjuk hogyan készítheted el magad a házi sajtodat, mindenféle hókuszpókusz nélkül.

Sajt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajt

Milyen eszközökre lesz szükséged?

  • legalább egy 5 literes lábasra
  • szűrőre
  • textil pelenkára vagy egy ritka szövésű konyharuhára
  • mérőpohárra
  • befőttesüvegekre a préseléshez
  • rácsra és csepegtetőtálcára (ez lehet tepsi is) a szárításhoz
  • prés

A prést mi magunk is megtudjuk csinálni. Ehhez tökéletes lehet az ételhordó doboz is. Nagyon fontos, hogy a sajtból a felesleges nedvesség távozni tudjon, ezért az edények alját és oldalát ki kell lyukasztanunk. Ezt könnyen megoldhatod egy felhevített húsvillával is. Az edények tetejét pedig vágd körbe annyira, hogy becsusszanjanak az edények aljáig.

Hozzávalók

  • 5 liter házi tej (minél zsírosabb, annál több sajtunk lesz)
  • 1,5 dl 10%-os ecet
  • víz
  • ízesített sajtok esetén fűszerek

A fűszeres sajtok esetén előre készítsd össze a hozzávalókat, így elkerülhető később a kapkodás. Lehet az ízesített sajtunk fokhagymás, köményes, chilis stb. Bátran kísérletezhetsz a különféle ízvilággal.

Kezdjük a sajtkészítést

Tedd fel a tejet forrni, közben kevergesd, hogy ne égjen oda. Tedd bele a sót (kb. 15 g). Figyelj, mert a sajtkészítésünk egyik legérzékenyebb momentuma a forralás. Ha nagyon forr, akkor gyorsan kifut, de ha nem elég meleg a tej, akkor nem fog összeállni. Füleljünk és hallani fogjuk, amikor már forr. Fokozatosan és lassan adagoljuk a forrásban lévő tejhez az ecetet. Körülbelül 2 perc után elzárhatod a gázt alatta, de hagyd még állni, így szépen elválik az író és a massza. Amíg vársz, addig tedd a pelenkával, vagy konyharuhával bélelt szűrőt a mosogatóba (persze, ha összes írót fel akarod fogni, akkor egy nagy edénybe).

Most pedig merd át a pelenkára egy szűrőkanál segítségével a masszát. Ugye, milyen szép és illatos? A massza tartalmával fogd össze a pelenkát és emeld fel. Hagyd a felesleges folyadékot kifolyni, és amikor már a java kifolyt tekerd össze, hogy a maradék nedvességet is ki tudjuk belőle préselni. Csak vigyázz, mert forró! Amint kevesebb lesz benne a nedvesség, egyre jobban kezd „gömböcösödni” Amennyiben ízesített sajtot szeretnénk készíteni, akkor most tegyük bele a fűszereket és nagyon alaposan keverjük össze a masszát. Így mehet a présbe (súlynak itt használhatjuk a vízzel töltött befőttesüvegeket)

Amint azt látod, hogy megtartja a présben a formáját, fordítsd meg, ezzel éred el, hogy szép legyen az alja is és a teteje is a sajtodnak. Tanácsoljuk, hogy készítsd délután, éjszakára megfordítod, majd reggel ismételten. Másnap délutánig hagyd préselődni.

Ezután következik a sófürdő. Ha nem akarod, hogy túl sós legyen, akkor 1 liter vízhez tegyél 100 g sót. A nagyobb sajtokat 5-6, a kisebbeket 2-3 órára hagyd állni ebben a sós vízben. Egyszer érdemes megforgatni őket.

Végezetül az utolsó fázis a szárítás: Legalább 1-1,5 napig hagyd száradni a rácsokon, vagy tepsiben, addig amíg szép kis kéreg képződik a házi sajtunkon. Majd mehet a hűtőbe. Tipp: Minden esetben zsírpapírba csomagold a sajtot, és fogyasztás előtt kb. fél órával vedd ki a hűtőből, hogy a teljes ízvilágát élvezhesd.

forrás: havastanya.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.