2021.02.18. 17:59:00 13927 305

Így készíts tortillát és pitát házilag!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindkét török-görög kenyérféle jól passzol humuszhoz, falafelhez, sabish mellé, vagy akár készíthetünk otthon gyrost is. Elkészíteni mindkettőt egyszerű és jóval gazdaságosabb, mint boltban megvenni, ráadásul még finomabb is a végeredmény – és pontosan tudjuk miből készült.

Pita házilag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pita házilag

Pita házilag

A kívül ropogósabb, belül puhább pita különlegessége, hogy egy zsebként funkcionál, amit megtölthetünk az általunk válogatott finomságokkal.

A pita elkészítéséhez szükségünk lesz:

  • 40 dkg lisztre
  • 2 dkg élesztőre
  • 2,5 dl langyos vízre
  • 1 teáskanál cukorra,
  • ugyanennyi sóra,
  • 1 evőkanál olívaolajra

Elsőként a langyos vizecskét keverjük össze a cukorral és az élesztőt is morzsoljuk bele, majd tegyük félre, míg felfut. Amikor szépen feljött, öntsük a liszt és só átszitált keverékéhez és munkapulton vagy deszkán dagasszuk 10 percig. Gépi dagasztásnál ennyi ideig sem kell bajlódnunk vele. Formázzunk belőle gombócot, majd olajozzunk ki egy tálat és forgassuk át az olajban a gombóckát. Ha mindenhol átölelte az olaj a tésztát, fedjük le tiszta konyharuhával. 2-3 órán át meleg helyen keljen a tészta, míg nagyjából dupla méretűre növekszik.

Nyomkodjuk ki a levegőt a tésztából és szedjük 12 darabra, kis gömböket formázva belőle. Így is pihentessük szűk negyedórán át. 250 Celsius fokra előmelegített sütővel készüljünk, de a szokásostól eltérően már a tepsit is tegyük be az előmelegítés idejére. Ha a pitákat kerekre, kb. 12 centiméter átmérőjű lapokra nyújtottuk, már mehetnek is forró tepsire. Mindkét oldal 4 percig süljön. A zseb magától kialakul majd a tésztában tomboló gőztől!

Forrás: sobors.hu

Otthoni tortilla

Tortilla házilagTortilla házilag

Elkészítése még a pitánál is egyszerűbb, ráadásul nincs másra szükség, mint vízre, sóra, lisztre és zsiradékra. Egészen pontosan mértékegységekkel együtt így fest a hozzávalók listája:

  • 45 dkg liszt
  • 8,5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl forró víz

A lisztet keverjük össze a sóval és morzsoljuk el a vajjal. Lassanként adagoljuk hozzá a forró vizet, miközben tésztát gyúrunk belőle. Mire a víz elfogy, puha, könnyen gyúrható tésztával lesz dolgunk. Válasszuk 8-10 részre, melyekből formázzunk kis gombócokat, majd lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra. Itt nagyobb mérettel dolgozunk, mint a pita esetén, 22-25 centiméter ideális – de mindenképp férjen a serpenyőnkbe. Nagy lángon, tapadásmentes felületű serpenyőn, zsiradék hozzáadása nélkül süssük fél percig mindkét oldalt és már készen is van a tortillánk!

Forrás: nosalty.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...