2020.02.22. 17:07:05 12831 335

Spórolós konyha a hónap végére - Filléres ötletek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A február, bár rövid hónap, mégis sok kiadással járhat... Jó lenne spórolni valamin? Nyisd ki a hűtőt, seperd ki a kamrát, csapj fel egy jó kis receptkönyvet, és keress a háztartásban található élelmiszerekhez valami ütős receptet. De előtte mindenképpen nézz rá a mi ötleteinkre is. Lesz itt reggeli, ebéd, vacsora és desszert is.

Főzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés

Fehérbableves

A kedvenc levesem volt gyerekkoromban az apró fehérbabból készül leves. Utána jöhet egy kis krumplis tészta, szigorúan a sütőben lepirítva. :)

Természetesen bármilyen zöldségleves készülhet, amit szeret a család. Rost, vitamin, ásványi anyag és folyadékbevitel egyszerre, egyszerűen és olcsón, szóval legalább kétnaponta főzz egy levest. ;) A hagymaleves is hiper olcsó, de milyen finom!

Császármorzsa sütőben

A leves után egy kis édesség? Elég nagy adag készülhet viszonylag kevés hozzávalóból.

Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 15 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 3 db tojás (nagy)
  • 10 dkg mazsola (kihagyható)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 ek rum (kihagyható)

A búzadarát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a sót, a rumot, és a mazsolát.

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd pihentessük 2-3 órán át. (este is bekeverhetjük, majd a másnapi sütésig tegyük be a hűtőbe)

Sütés előtt először keverjük a masszához a tojások sárgáját.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot. Ezután óvatosan keverjük hozzá a masszához.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki a puha vajjal, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el sütni.

Sütés közben többször vegyük ki, majd keverjük át, tördeljük apró darabokra (morzsákra) a sülő tésztát. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem, és közben kb. 6-szor átkevertem.)

Amikor már szépen megpirult, és jó morzsalékos, akkor vegyük ki a sütőből, és melegen tálaljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.

forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

Polenta

Nagyon olcsó köret sültek mellé, de magában is finom.

  • 50 dkg kukoricadara
  • 1 l húsleves alaplé (kockából is jó)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 10 dkg sajt

Forrald fel az alaplevet és mikor forrásban van, add hozzá a fél kiló kukoricadarát. Sózd meg és főzd sűrű kása állagúra, ha szükséges pótold a vizet, míg a megfelelő állaghoz jutsz. Válassz egy szögletes, nagyjából 5 centi magas falú tűzálló edényt és kend ki olajjal. Terítsd bele a kukoricadarát és hagyd kihűlni. Ha kihűlt szórd meg sajttal és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 20 percre. Ha kész van, kockázd fel.

Zöldségfasírt

Hús helyett zöldségek is kerülhetnek a fasírozottba, akár maradék felhasználásra is jó kis ötlet: ha csak egy pici zöldborsó van, vagy marad egy pici kukorica, meg ott van az a nagy darab szikkadt kenyér is, akkor már csak egy kis tojás kell, meg fűszerek, és már sülhet is.

A zöldségfasírt recepteket itt találod>>

Tojásos ételek változatosan

Reggelire vagy vacsorára fergeteges a következő receptek bármelyike és nagyon laktató:

Spanyol omlett>>

Klasszikus francia omlett>>

Zsidótojás>>

Fűszervaj

Az egyszerű vajas kenyeret is feldobhatod vele: keverhetsz a vajhoz (vagy margarinhoz) zöldfűszereket, citromlevet (frisset) vagy akár reszelt citrom héjat - ha éppen van otthon, de ki is hagyhatod, sót, borsot és már kész is. Reggelire, tízóraira, uzsonnára kiváló.

Tésztasaláta

Ez azért szuper, mert maradékok felhasználására is jó kis étel. Bármilyen zöldség, felvágott belekerülhet, egy jó kis tejfölös-majonézes öntet rá, és már kész is. Orsó tésztával a legjobb.

Lencsefőzelék

Vagy bármilyen főzelékféle jöhet a hónap végén, hiszen a rost bevitelt olcsón leginkább a jó öreg főzelékekkel oldhatjuk meg, szóval bátran vedd elő a mama receptjeit, de igazából mind egy kaptafára készül...

Egyszerű és olcsó sütemény: muffin tej és tojás nélkül

Ha még egy olcsó édességötletre is szükséged van, akkor bátran próbáld ki ezt a sokat tesztelt muffin receptet>>

Egész csirke

A darált hús mellett, a csirkeszárny és az egész csirke vásárlása a legtakarékosabb választás (hogy tényleg húst is egyél...), szóval ha spórolni akarsz, akkor most ezeket a húsfajtákat vedd. Az egész csirkét feldarabolhatod, de akár egyben is megsütheted, nem lesz száraz, ha nagy a család és frissen fogyasszátok. Másnaposan meg készülhet belőle tépett csirkés szendvics káposztasalátával. Ezt nem lehet megunni! :)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.