2016.03.02. 10:13:07 48466 416

A tökéletes francia omlett receptje
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor tojást süttök, nektek elég a tudat, hogy sült tojást esztek ilyen vagy olyan formában, vagy a tökéletességre törekszetek? Szeretitek, ha a tükörtojás alja egy kicsit ropog, de a tojássárgája még folyik, a rántotta nincs kiszáradva, a tökéletes omlett pedig puha, sárga és…

Francia omlett - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Francia omlett

Nos, a tökéletes tükörtojás receptjét már megosztottuk veletek, most itt az ideje, hogy az omlett is megkapja ezt a jelzőt. Mert nem élet az élet enélkül! :) Hogy miért? Csodás reggeli, de napközben bármikor elkészíthető, ráadásul gyorsan! Laktató, és nem egy drága étel, mégis mindenki szereti. Többféleképpen is fel lehet dobni, de ha csak megsózod, már attól is mennyei eledellé változik. Egyszerűen lenyűgöző az egyszerűsége és a sokszínűsége, de azt tudni kell, hogy a legjobb, ha forrón fogyasztjuk, egyenesen a serpenyőből. Mi kell még a tökéletes omletthez? Lássuk!

Amire szükséged lesz

  • Egy jó serpenyő
  • személyenként 2-3 tojás
  • olaj vagy vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • ötletek kiegészítőnek: reszelt sajt/ csíkokra vágott sonka/ gomba/ bacon/ újhagyma/ snidling/ petrezselyemzöld/ zellerszár – de ezek el is hagyhatók

Hogyan készül a francia omlett?

Az első dolog, ami elengedhetetlen, az a megfelelő serpenyő. Egy hibátlan, tapadásmentes teflonserpenyőnél nincs jobb, mivel annyira megkönnyíti az omlett tányérra csúsztatását, hogy kár lenne más edénnyel próbálkozni. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot. :) Ha nincs ilyened, de van egy jó rozsdamentes acél serpenyő, használj egy kicsit több zsiradékot, és nem lesz probléma.

Egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben nem érdemes 2-3 tojásnál többet megsütni egyszerre, mivel nem tud jól átsülni. Egyszerre egy omlettet, egy személynek érdemes készíteni, így biztosak lehetünk abban, hogy sikerrel járunk, és a tojást is át tudjuk annyira sütni, amennyire szeretnénk.

A tojásokat verjük fel alaposan, legyen homogén a serpenyőbe kerülő egyveleg, ha egy kicsi hab is keletkezik a tetején, az az omlettünk javára válik. Szóval akár egy shakerben is felrázhatod.

Amikor beleöntöd a serpenyőbe, az olaj (vagy vaj!) legyen jó forró (ha teflon serpenyőd van, nem kell ebből sokat használni, elég, ha egy vékony réteg van), oszlasd el a tojásokat, majd egy kicsit vedd vissza a hőmérsékletet, de ne takarékon süssed. Az omlettnek gyorsan kell sülnie, ám arra vigyázz, hogy ne égjen meg az alja. A közepes láng a barátod. :)

Az omlettet nem kell kevergetni, mint a rántottát (ja, igen az omlett nem egyenlő a rántottával, bár sokan összekeverik :)), hanem hagyni kell szépen elterülni, és keverés nélkül átsülni. No de nem teljesen! Mielőtt a teteje megszilárdulna, adjuk hozzá a fűszereket (só, frissen őrölt bors mennyei benne), esetleg sonkát, sajtot, pirított vagy párolt gombát. Majd egy spatulával nyúljunk az egyik oldal alá, hajtsuk fel középre, majd nyúljunk a másik oldal alá, hajtsuk fel azt is, és már készen is vagyunk. Tehát az omlett akkor jó, ha az alja már szilárd, esetleg pirult is, a teteje viszont még „nedves”. Ne aggódj, a forró levegőtől kicsit meg fog szilárdulni az a rész is, ami folyós volt, de ha Te még egy kicsit „szárazabban” szeredet, akkor akár meg is fordíthatod a már felhajtott tojást.

Ha különböző feltétekkel szeretnéd megbolondítani az omlettedet, akkor ezeket készítsd el előre, és legyen minden a kezed ügyében, felmelegítve, hiszen gyorsan kell dolgozni, mert ez a tojásétel pikk-pakk készen van. Jó, ha a tálaló tányért is előmelegíted egy kicsit, hogy ne hűljön ki gyorsan a francia omlett.

Az omlett nagyon szépen tálalható a tányéron, kerülhet mellé saláta, paradicsom stb., és meg is szórhatjuk egy kis petrezselyemmel vagy snidlinggel, így akár vacsorának is megállja a helyét. Reméljük, hogy Te is kedvet kaptál az elkészítéséhez. :)

Ha szereted a tojásos ételeket, akkor az alábbi recepteket is a figyelmedben ajánljuk:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: thekitchn.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...