2021.04.30. 17:52:53 9066 251

Sajátítsd el az egészséges grillezés csínját-bínját!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eljött a grill idő és nem tévedsz, ha úgy gondolod, a grill kaják egészségesek. Azonban ahhoz, hogy tényleg egészséges ételek készüljenek, jobb tisztában lenni néhány alapvető kockázattal – és elkerülni őket.

Grillezés a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillezés a kertben

Grillezéskor nem az égési sérülések jelentik az egyetlen kockázatot, más is van, amire oda kell figyelni.

Az odaégett hús és hal

A túlzott hőhatás következményeként az egészségünkre káros vegyületek, például heterociklusos aminok (HCA) keletkeznek, amely a tudomány jelenlegi állása szerint rákos megbetegedéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy ugyan átsüthetjük alaposan, de ne süssük túl és főleg ne égessük meg az ételt. Marinálással tovább csökkenthetjük a HCA kialakulásának esélyét, de ha ezt nem is tesszük, az égett részeket semmiképp ne fogyasszuk el.

Ugyanez vonatkozik a burgonyára és a kenyérre is. Ha a kelleténél jobban megsült, inkább készítsünk másikat.

Fontos az alapanyag kiválasztása

A feldolgozott hústermékek kevésbé egészségesek, hogy az ízfokozókkal telített fűszerkeverékeket már ne is említsük. Válasszunk inkább friss húst, ízesítsük saját fűszerkeverékkel, saját magunk által készített páccal.

A só és az alumínium

Népszerűek a grillezéshez használt alumínium tálcák, de vegyük számításba, hogy a savak és a sózás a tálca felületéről káros anyagokat oldhat a finom fogásokba. Így tehát a fűszerezett husika, a saláták, köretek, halak nem biztos, hogy jó helyen lesznek az egyébként praktikus tálcákon.

Min sütsz kis szűcs?

A többször használt olaj sajnos tartalmazhatja a korábbi ételek túlsült maradványait, így a fenti kockázatokat is magában hordozza. Ezenkívül a túl nagy hő is ugyanehhez vezet, még friss olajnál is, tehát óvatosan a hőmérséklettel! A füst szintén akkor is ártalmas lehet, ha minőségi fán sütünk, ami nincs kezelve, festve lakkozva (ezek természetesen nagy ívben kerülendők, nem tűzre valók!), tehát ha nagyon füstöl a grill, vagy a szalonnasütéshez rakott tűz, vegyük le róla az ételt, míg a füstölés alább hagy.

Amivel nem nyúlhatsz mellé

Grillzöldségeket különösebb kockázat nélkül fogyaszthatsz, ráadásul eleve egészségesebbek, mint a húsételek, és a bolygó számára is kisebb terhet jelent, ha inkább mellettük tesszük le a voksunkat! Iktass be minél több zöldséget a grill menübe!

Forrás: tudatosvasarlo

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...