2014.10.12. 20:37:44 7827 54

Ősszel is ízesen - az ősz kedvelt fűszerei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha eljön az ősz, az nem csak bizonyos zöldségek, gyümölcsök előtérbe kerüléséhez vezet, de egyes fűszerek is nagyobb hangsúlyt kapnak a konyhában. Már ízük és illatuk miatt is igazi „hideg” ízesítők ezek, hiszen ha megcsapja orrunkat például a fahéj illata, vagy megkóstoljuk ezt az indiai fűszert, akaratlanul is a csapadékosabb, hűvösebb időjárás jut róla eszünkbe. Ám, finom aromájukon kívül még rendelkeznek néhány előnyös tulajdonsággal.

Gyömbér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér | Fotó: 123rf.com

Fahéj

„Megillatolva” még a Karácsony is be-bevillan, de már ősszel beindul a szezonja.

Emésztési zavarokra kiváló, hiszen fokozza a gyomornedvek elválasztását, az emésztőmirigyek működését. Fogyasztásának köszönhetően a tápanyagok könnyebben felszívódnak, továbbá fertőzésgátló hatása sem utolsó. Ezen felül a vércukorszintet is karban tartja. A nők imádják (vagy mostantól imádni fogják), hiszen öregedésgátló hatása is ismert, továbbá a cellulitisz ellen is hatékony lehet. Hogy fokozzuk népszerűségét, meg kell említenünk vágykeltő tulajdonságát is.

A karácsonyi sütin és nagyi fahéjas, almás pitéjén túl kompótok, gyümölcslevek és – levesek, saláták, fagyik, bizonyos helyeken a rizs ízesítője is lehet.

Tipp: kávéfőzéskor a lefőzni kívánt kávéra tegyünk egy pici fahéjat. Feldobja reggeli fekete italunkat.

Szegfűszeg

Őrleményként, de inkább egészben használják a szegfűszegfa ki nem nyílt, illatos, szárított virágbimbóját.

Ha eddig csak a kompót és a forralt bor jutott eszedbe róla, most eláruljuk: nem csoda, hogy számos szájhigiéniás termékben is megtalálható, hiszen frissíti a leheletet. Sőt, a fogászatban is alkalmazzák, helyi érzéstelenítőként, illetve fertőtlenítőként. Baktériumellenes hatása sem utolsó, mely az eugenol nevű anyagnak köszönhető.

A fent említett finomságokon kívül egyéb desszertek, befőttek, krémek, pudingok, parfék, levesek, savanyúságok, mártások, húsételek ízesítője is lehet.

Gyömbér

Nemcsak a méltán híres „gyömbérszörp” adalékanyagáról van itt szó. Nálunk elsősorban desszertek ízesítőjeként alkalmazzák, ám a fűszeres polcon kívül házi patikánkban is helyet kell, hogy kapjon. Arról már beszéltünk, hogy a megfázás elkerülésére, enyhítésére nincs jobb egy bögre gyömbérteánál, ugye? Nos, ezen kívül emésztést segítő, fokozó hatása sem utolsó. Serkenti az étvágyat, és enyhíti a gyomorgörcs, felfúvódás, hasmenés kellemetlen tüneteit.

Ha mindez még nem győzött volna meg, íme még néhány nyomós érv a gyömbér fogyasztása mellett: kálcium, magnézium, vas, foszfor, kálium, nátrium, A-, B-komplex, C-vitamin és különböző ásványi sók.

Tipp: ha ún. „utazási betegségben” szenvedsz, indulás előtt fél órával fogyassz egy kevéske gyömbért, hogy elkerüld a hányingert, szédülést, émelygést. Csípős íze miatt hús- és halételek ízesítésére is használhatod.

Kurkuma

Kurkuma  | Fotó: 123rf.comKurkuma | Fotó: 123rf.com

Ez a fűszer- és gyógynövényként is funkcionáló fűszer a benne lévő kurkuminnak (5%) köszönhetően ízületi problémákra gyakorolt pozitív hatása miatt válik egyre népszerűbbé, keresettebbé. Továbbá ételek adalékanyagaként is remekül szolgál, jellegzetes színt és ízt adva ezeknek.

Szerecsendió

Az Indonéziából származó fűszert a népgyógyászat előszeretettel alkalmazza hányás, hasmenés, álmatlanság, szájfekély, gyomorhurut, reuma kezelésére.

A kevésbé népi felhasználási módja szerint nagy mennyiségben kábítószerként is funkcionál, ám a szakértők véleménye ezzel kapcsolatban megoszlik.

Tanulmányok szerint bír még antibakteriális, gyulladáscsökkentő, rákellenes és gombaölő hatással is.

A konyhában édességek, levesek ízesítője lehet.

Tipp: nálunk a sóska és a spenót elképzelhetetlen nélküle. Tejszínes-húsos tésztákhoz is ajánljuk!

Forrás: eletmodkozpont.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...