2014.10.05. 10:26:55 12675 113

Hogy elkerüljön a nátha - tippek megfázás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha megérkeznek a borúsabb napok, szinte menetrendszerűen vele érkeznek az orrfújós, köhögős, „Nem érzem jól magam!” típusú megbetegedések. A legrosszabb, hogy nem döntenek ágynak, viszont akár több hétig is megkeseríthetik az életünket. Aztán persze jönnek a modernebbnél modernebb (és drágább) csodabogyók, porok, forró italok. Pedig már egy kis sétával is sokat tehetünk a megfázás ellen.

Megfázás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megfázás | Fotó: 123rf.com

A legjobb védekezés

Itt nem kifejezetten a támadás, inkább a megelőzés. Ahogy Te is kisebb sokként éred meg, hogy tovatűntek a nyári, forró napok, bizony, a tested is megérzi a változásokat. Így ha a lelkedet nem is, a testedet mindenképp érdemes felvértezni az ősz viszontagságaival szemben.

Az vagy, amit megeszel

És annyira vagy erős, amennyi zöldséget és gyümölcsöt megeszel. Fontos, hogy még a nyirkos napok előtt feltöltsd szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal, illetve ezekhez nagyrészt természetes forrásból juss hozzá.

Az ivás is fontos a nátha megelőzésében

Ősszel se hagyj fel a folyadék fogyasztással, a víz ekkor is nélkülözhetetlen, ezenkívül a gyógyteákat részesítsd előnyben. A sima mézes-citromos tea is jó, de még jobb, ha gyömbér-, bodza-, vagy hársfavirágteát kortyolgatsz, hiszen ezek a gyógynövények segítenek felvértezni szervezetedet a megfázás ellen.

Ha citromot teszel a teádba, az legyen friss és ne a forró főzetbe facsard!

Citromos mézes gyömbéres tea | Fotó: 123rf.comCitromos mézes gyömbéres tea | Fotó: 123rf.com

Mézédesen nem lesz hiba!

A méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, amit ilyenkor kifejezetten az előnyére válik a szervezetednek. A méz a nátha és megfázás megelőzésében, és természetesen a kezelésében is fontos szerepet tölthet be. Tedd a teádba vagy kanalazd csak úgy!

Amiből sosem elég

Túlzásba esni a C-vitaminnal nem lehet (a felesleg elvileg a vizeléssel kiürül), a megpróbáltatások előtt nem árt felturbózni az immunrendszered ezzel a vitaminnal. A legjobb, ha természetes formában teszed ezt, és nem pirulákkal. Fogyassz sok narancsot, citromos vizet, paprikát és más zöldségeket-gyümölcsöket. A csipkebogyó is kitűnő gyógynövény, jól jöhet megfázás ellen.

Ki a szabadba

Hiába jobb bent a meleg lakásban, a takaró alatt kucorogni, azért néha nem árt megsétáltatni magunkat. Egy kis séta a friss levegőn nemcsak a közérzetednek, illetve az „elmacskásodni” készülő végtagjaidnak tesz jót, de ezzel a szervezeted is szép lassan hozzászokik az egyre alacsonyabb hőmérséklethez. Persze ügyelj arra, hogy megfelelően öltözz fel, nehogy pont egy ilyen séta alkalmával fázz meg!

Tartózkodj!

Legalábbis a vészesebb időszakban tartsd távol magad a nyilvános helyektől, de lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodj ilyen helyeken.

Mozgás!

A sportot ősszel se hagyd abba, fokozza az ellenállóképességedet, így a nátha, a megfázás, de még az influenza is nehezebben talál rajtad fogást.

Rétegezz!

Amíg reggel hideg, ám délután meleg van, a legjobb a réteges öltözködést választani. A megfázás biztos oka, ha nem a hőmérsékletnek megfelelően állítjuk össze a ruhatárunkat.

Váltogatva a legjobb

A hideg-meleg vizes váltózuhany élénkíti és aktivizálja az immunrendszert, ennek köszönhetően könnyebben fellép a szervezeted a betolakodó bacik és vírusok ellen.

Az egyik legnehezebb feladat: kerüld a stresszt!

Aludj eleget és kerüld a stresszt, már tudod, miért ezt írtuk fentebb. De azért érdemes megpróbálni, hiszen ha még a nátha is legyűr, akkor még rosszabbul viseled majd a hétköznapokat.

Levegőt!

És ha lehet, frisset! Kerüld a száraz levegőt a lakásban, mindig szelőztess megfelelően. De a huzatot inkább hagy ki, hiszen könnyen megfázhatsz!

Cinkelj!

Naponta 15-30 mg cink bevitele nem árt.

Forrás: gesundheit.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...