2018.03.18. 08:35:53 20659 459

Nem csak a gumója, a levele is hasznos lehet – Amit az édesburgonya „zöldjéről” tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel nálunk, a konyhánkban rendkívül gyakori vendég mostanság az édesburgonya, így elég sűrűn keresgélek ezzel a növénnyel kapcsolatban, főként természetesen recepteket. Épp egy ilyen keresgélés alkalmával bukkantam rá egy érdekességre ezzel a különleges gumóssal kapcsolatban.

Édesburgonya levele - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édesburgonya levele

Mivel egy nagyon sokoldalú és hasznos növény az édesburgonya, így már nálunk is rengeteg receptet olvashattál ezzel kapcsolatban. (Mondjuk például itt, itt, meg itt is.) De bevallom őszintén, azt még én sem gondoltam volna, hogy e növény levele is rendkívül hasznos lehet szervezetünk számára, és még a konyhában is megállja a helyét. Lássuk, miért is jó az édesburgonya zöld része?

Ahol már most is szívesen fogyasztják

Bár Európában még nem kifejezetten fogyasztják az édesburgonya levelét, a Föld egyes részein, mint például az afrikai, csendes-óceáni, ázsiai országok, előszeretettel vonják be étrendjükbe ezeket a zöld részeket is.

Amiért érdemes lenne nekünk is „rászoknunk”

Elsősorban immunrendszerünkre van jótékony hatással, hiszen „felturbózza” annak működését. De fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve a rákos sejtek növekedését is elnyomhatjuk. A benne található lutein, xantofil és karotin látásunk védelmezője lehet, továbbá C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, ami ugyebár szervezetünk védekezőképességéhez nélkülözhetetlen. „Szépítő”, vagyis inkább „fiatalító” hatása is nagyon vonzó az édesburgonya leveleinek, hiszen az öregedést „elősegítő” szabad gyökök káros hatását jelentősen csökkenti. Ami még nagyon fontos tulajdonsága a kis „zöldségeknek”, az a nem elhanyagolható antioxidáns tartalmuk.

Amire ügyeljünk!

Ha van rá lehetőségünk, lehetőleg mindig frissen vásárolt, vagy inkább frissen szedett leveleket készítsünk, hiszen minél frissebb leveleket használunk, annál biztosabb azok vitamin és sásványi anyag tartalma. Ezen felül arra is ügyelnünk kell, hogy a béta-karotin, C-vitamin, egyéb ásványi anyagok a főzés során kimosódhatnak, illetve hő hatására is csökkenhet a mennyiségük. Ezért mindenképpen érdemes olyan receptet választani, ahol a lehető legrövidebb ideig éri hő a leveleket.

Mondjuk ezt itt ni!:-)

Az édesburgonya leveléből elsősorban saláta készíthető, például ez a paradicsomos, ami remek lehet húsok, halak mellé, de akár „csakúgy magában” is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 3 darab közepes méretű paradicsom

  • 1 darab, szintén közepes méretű vörös- vagy lilahagyma

  • körülbelül 50 darab, vagyis nagyjából 1 csokor édesburgonya levél

  • fél teáskanál cukor vagy valamilyen édesítő

  • negyed teáskanál bors

  • fél teáskanál só

  • ízlés szerinti (de 3 evőkanál körülbelül elég lesz) mennyiségű ecet

A paradicsomot és hagymát szeljük apró darabokra, kockákra. A leveleket kissé fonnyasztjuk meg, körülbelül 20-30 másodperc alatt 2 pohár forrásban lévő vízben. Ezután csepegtessük le, majd leverjük össze a többi zöldséggel. Az ecetből, fűszerekből készítünk salátalevet és öntsük rá az előzőleg összekevert paradicsomra, hagymára, édesburgonya levélre. És már kész is!

Forrás: edesburgonya.bio, recept: edesburgonya.bio

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...