2020.03.13. 16:53:18 12802 370

Fontos vitaminok, amelyekre szükséged van! - De melyikre miért is?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szervezet vitaminkészletei a tél végére kiürülnek, többek között ezért is alakul ki az úgy nevezett tavaszi fáradtság sokaknál. Már pedig vitaminokra szükségünk van, de melyikre miért? Milyen hiánybetegségekkel számolhatunk, ha nincs a szervezetünkben elég vitamin?

Színes zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes zöldségek

Melyik vitamin mire jó?

A legfontosabb vitaminokat szedtük össze Nektek, melyekre nagyobb mennyiségben van szükségünk.

A-vitamin

A csontfejlődésben, az immunfolyamatok működtetésében, a látásban és a hámszövetek egészségének biztosításában van jelentősége. A szürkületi vakság és a száraz bőr utal a hiányára.

B-vitaminok

B1-vitamin hiány jelei: étvágytalanság, ödéma, szívritmuszavar, a bélrendszer mozgásának lassulása esetleg leállása, depresszió.

A B2-vitamin hiány jelei: szájzugok berepedezése, nyelv- és szájfájás, szemviszketést, szemszárazság, fotofóbia (fénytől való irtózás)

B3-vitamin (niacin) hiány jelei: nyelvgyulladás, hasmenés, bőrbetegségek, pellagra, depresszió, szorongás, memóriazavarok, túlérzékenység, mániás hajlam, érzelmi labilitás

B6-vitamin (piridoxin) hiánya: gyengeség, idegesség, hasfájás, sérülékeny bőr, megemelkedett limfocita szám a vérben (fehérvérsejtek egy csoportja)

B12-vitamin hiánya: súlyos vérképzési zavarok, vérszegénység, ingerlékenység, zavartság

Folsav (B9) hiánya: vérszegénység, feledékenység, aluszékonyság, apátia, ingerlékenység, depresszió, tévképzetek, delírium, várandós anyáknál: születési rendellenesség a gyermeknél (nem záródik a gerincvelő)

C-vitamin

Ha nem fogyasztunk elegendő C-vitamint, sérül az erek fala, így a bőr alatt bevérzik, valamint begyullad az íny, lazulhatnak a fogak, akár ki is hullhatnak. Gyengül az immunrendszer és szaporodnak a fertőzések. Fáradékonyság, lassú sebgyógyulás léphet fel.

D-vitamin

Hiányát csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelzi, gyermekeknél az angolkór. Kutatások alapján ma már úgy vélik, hogy a D-vitaminnak szerepe van többek között egyes rákos betegségek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a pajzsmirigy-zavar kialakulásának megelőzésében. Ezeken kívül az immunrendszer normális működéséhez is szükség van a megfelelő D-vitamin bevitelre, szóval egy elég fontos vitaminról van szó, amely a legújabb kutatások szerint már-már hormonként viselkedik a szervezetben.

Érdekességek a témában

Mikor nem szívódnak fel a vitaminok?>>

Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során

Cikkgyűjtemény a D-vitaminról

Forrás: hazipatika.com, webbeteg.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...