2016.02.18. 07:51:16 31799 356

Mikor nem szívódnak fel rendesen a vitaminok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úgy gondolod, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, mégis több dolog is arra utal, hogy nem megfelelő mennyiségű a vitaminbeviteled? Lehetséges, hogy a felszívódással van a baj. Ezt több dolog is megnehezítheti. Lássuk, mire kellene ügyelni, ha fel szeretnéd turbózni az immunrendszered!

Gyümölcsök, zöldségek, vitaminok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök, zöldségek, vitaminok

Mivel a terület elég terjedelmes, valamint egyénenként más és más, nagyon eltérő dolgok okozhatják a problémát, amelyeknek pontos megállapításához orvosi vizsgálatra van szükség, ezért cikkünk a teljesség igénye nélkül íródott. Célja az, hogy felhívjuk egy gyakori, ám elhanyagolt problémára a figyelmet. Ha úgy gondolod, hogy valami gátolja a vitaminok felszívódását a szervezetedben, mindenképpen vizsgáltasd ki magad!

A vitaminok két csoportja

Ezt talán mindenki tudja, hiszen az általános iskolai biológia könyvben is szerepel, hogy vízben és zsírban oldódó vitaminok alkotják a vitaminok két nagy csoportját. A vízben oldódó vitaminok rögtön a felszívódás után már kifejtik hatásukat, a szervezet annyit hasznosít belőle, amennyire éppen szüksége van, majd a felesleget gyakorlatilag kipisiljük, azaz a vizelettel távozik is a szervezetből. Mit jelent ez? Azt, hogy ezeket a vitaminokat gyakorlatilag nem tudjuk túladagolni, és a felszívódásuk is viszonylag egyszerű, a megfelelő folyadék kíséretében ez nagyon gyorsan megtörténik, a szervezet gyakorlatilag azonnal hasznosíthatja ezeket. Ilyen vitamin például a B-vitamin különböző fajtái (B1, B2, B6, B12, niacin, pantoténsav, folsav, biotin) és a C-vitamin.

A zsírban oldódó vitaminok ezzel ellenkezőleg, lassabban hasznosulnak, sőt, el is raktározódnak a szervezetben, ezért nincs arra szükség, hogy naponta pótoljuk őket, van, amelyiket a szervezet maga is elő tudja állítani a megfelelő elővitamin jelenlétében (pl. D és A), amihez kiegyensúlyozott étkezéssel általában elegendő mértékben hozzájutunk. Ahogy a nevük is utal rá, a hasznosulásukhoz zsír jelenlétére van szükség. Felszívódásuk akkor megy végbe rendesen, ha a táplálkozásunk zsírokat is tartalmaz. Ilyen vitamin az A, a D, az E és a K.

Ha ezekből túl kevés vagy túl sok kerül a szervezetbe, az problémát okozhat. Ha például úgy szedünk be vitamintablettákat, hogy valójában nincs rá szükség, azzal fokozzuk a máj és a vese bizonyos funkcióit, majd amikor abbahagyjuk a plusz vitaminbevitelt, azzal végképp felboríthatjuk szervezetünk kényes egyensúlyát.

Mi okozhatja a vitaminok nem elégséges felszívódását?

Ahogy a fenti információkból kiderül, alapvetően a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozással (elegendő fehérje, zsír és szénhidrát fogyasztásával) a szervezetünk vitaminigényét képesek vagyunk kielégíteni. Előfordulhat azonban, hogy hiába étkezünk tudomásunk szerint vitamindúsan, mégsem hasznosulnak ezek a szervezetünkben. Miért? Mi okozhatja a problémát? Többek között az alábbi problémák okozhatnak vitaminfelszívódási gondokat:

  • emésztési zavarok: zsíremésztési és felszívódási zavarok, gluténallergia, gluténérzékenység, tejallergia stb.
  • májelégtelenség, hasnyálmirigy problémák
  • nem megfelelő étrend
  • alkoholfogyasztás
  • dohányzás
  • fogyókúra vagy kevés táplálék
  • szélsőséges táplálkozás (pl.:vegetáriánus étrend)
  • zsírmentes étkezés
  • bizonyos gyógyszerek szedése (pl.: a zsírban oldódó vitaminok felszívódását gátolhatja a fogamzásgátló, egyes koleszterin gyógyszerek)
  • túl sok vas, réz és mangán az ételben vagy akár multivitaminokban
  • gyakori hányás vagy hasmenés
  • candida
  • reflux
  • stressz és depresszió

Mikor vegyük be a vitaminokat?

A témáról egy összefoglaló, tájékoztató jellegű cikket már olvashattatok a PROAKTIVdirekt magazinban. Az írást itt találjátok: Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?

Forrás: webbeteg.hu, tudasbazis.sulinet.hu, webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.