2015.12.09. 19:40:32 90239 443

Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Igaz, a legjobb az lenne, ha a táplálékkal, amit fogyasztunk, elegendő vitamint be tudnánk vinni a szervezetünkbe, de ez néha lehetetlen küldetésnek tűnik, ezért sokan szednek különböző vitaminokat, multivitaminokat tabletta formájában. De mikor célszerű ezeket bevenni, ha a legtöbbet akarjuk kihozni belőlük?

Vitaminszedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitaminszedés

Nem célunk, hogy mindenféle étrendkiegészítők szedésére biztassunk bárkit is, de vannak olyan élethelyzetek, betegségek vagy vitaminhiányos állapotok, amikor tényleg segíthetnek ezek a készítmények.

A különböző vitaminokat, étrendkiegészítőket más-más időpontban célszerű bevenni, van, amelyik üres gyomorban, van amelyik a táplálékkal együtt hasznosul a leginkább. Hogy tényleg jó hasznát vegye szervezeted ezeknek, nézzük melyik vitamint, mikor kell lenyelni és hogyan.

A reggeli vitaminok

A legtöbb vitamint beveheted a reggeli étkezés közben, így a nap során élvezheted előnyeiket, és a felszívódásukat is segíted. Milyen vitaminokra gondolunk: C, E, D, B-komplex, vas és multivitaminok. A B-vitaminok ráadásul segítenek energiává alakítani az ételt, amit elfogyasztottál, így ez ideális időpont. Ha vasat, vagy vastartalmú multivitamint, és kalciumot is szedsz, akkor ezt a kettőt ne vedd be együtt! Hagyd a kalciumot és a magnéziumot délre vagy kora délutánra, mivel ezek a nyomelemek csökkentik a vas felszívódását. Némely multivitamin tartalmazza mindegyik elemet, de ilyenkor általában ezek olyan csekély mennyiségűek, hogy nem befolyásolják a vas felszívódását. A C-vitamin viszont elősegíti a vas hasznosulását, így egy pohár narancslé reggel nagyon jó ötlet (vagy C-vitamin tabletta).

A kalciumot és a magnéziumot jobb kisadagokban a nap során bevenni, így elősegítve a jó hasznosulást, de mindig ügyeljünk arra, hogy vassal együtt ne szedjük be őket.

Déli vitaminok

Ha nem reggelizel, vagy valamiért kényelmesebb bevenni a vitaminokat délben, akkor ezt is megteheted, csak figyelj rá, hogy az étkezés közben tedd ezt, hiszen az étellel együtt könnyebben feloldódnak és hasznosulnak. Itt is igaz az a feltevés, hogy vasat és kalciumot, magnéziumot együtt ne vegyük be.

Esti vitaminok

A vitaminokat jobb, ha a nap során beszeded, hiszen akkor könnyebben felszívódnak, és nagyobb szükséged van rájuk, mint éjszaka. A kalcium étrendkiegészítőket viszont este is beveheted. A kalcium-karbonát porokat, étrendkiegészítőket étellel együtt (vacsorával, esetleg uzsonnával) vedd be, mert ez szükséges a feloldódásukhoz. A kalcium-citrát poroknak, pezsgőtablettáknak, étrendkiegészítőknek a feloldódásához nincs feltétlenül szükség ételre és gyomorsavra, így akár üres gyomorra is bevehetőek.

SAMe tabletta (S-adenozilmetionin )

A SAMe egy aminósav, ami az idegrendszert támogatja. Főként antidepresszáns hatásáról ismert, de ízületi problémákra is ajánlani szokták néha. Ezt a tablettát éhgyomorra célszerű bevenni, reggel, majd legalább fél órát várni az étkezéssel. Ha napi kettőt szedsz, akkor délután vedd be a másodikat, amikor leginkább üresnek érzed a gyomrod, és várj fél órát az evéssel. Este ne vedd be, mivel élénkítő hatással lehet rád, ami zavarhatja az alvást.

Figyelem!A precíz használatért mindig érdemes elolvasni az adott vitamin használati utasítását, illetve betartani az orvos utasításait. Fenti írásunk pusztán általános tájékoztató jellegű, és nem szolgáltat teljes körű információt minden vitamin fogyasztásáról, feloldódásáról és hasznosulásáról.

Forrás: naturemade.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?