2015.12.09. 19:40:32 85098 436

Mikor célszerű bevenni a vitaminokat a nap során?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Igaz, a legjobb az lenne, ha a táplálékkal, amit fogyasztunk, elegendő vitamint be tudnánk vinni a szervezetünkbe, de ez néha lehetetlen küldetésnek tűnik, ezért sokan szednek különböző vitaminokat, multivitaminokat tabletta formájában. De mikor célszerű ezeket bevenni, ha a legtöbbet akarjuk kihozni belőlük?

Vitaminszedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitaminszedés

Nem célunk, hogy mindenféle étrendkiegészítők szedésére biztassunk bárkit is, de vannak olyan élethelyzetek, betegségek vagy vitaminhiányos állapotok, amikor tényleg segíthetnek ezek a készítmények.

A különböző vitaminokat, étrendkiegészítőket más-más időpontban célszerű bevenni, van, amelyik üres gyomorban, van amelyik a táplálékkal együtt hasznosul a leginkább. Hogy tényleg jó hasznát vegye szervezeted ezeknek, nézzük melyik vitamint, mikor kell lenyelni és hogyan.

A reggeli vitaminok

A legtöbb vitamint beveheted a reggeli étkezés közben, így a nap során élvezheted előnyeiket, és a felszívódásukat is segíted. Milyen vitaminokra gondolunk: C, E, D, B-komplex, vas és multivitaminok. A B-vitaminok ráadásul segítenek energiává alakítani az ételt, amit elfogyasztottál, így ez ideális időpont. Ha vasat, vagy vastartalmú multivitamint, és kalciumot is szedsz, akkor ezt a kettőt ne vedd be együtt! Hagyd a kalciumot és a magnéziumot délre vagy kora délutánra, mivel ezek a nyomelemek csökkentik a vas felszívódását. Némely multivitamin tartalmazza mindegyik elemet, de ilyenkor általában ezek olyan csekély mennyiségűek, hogy nem befolyásolják a vas felszívódását. A C-vitamin viszont elősegíti a vas hasznosulását, így egy pohár narancslé reggel nagyon jó ötlet (vagy C-vitamin tabletta).

A kalciumot és a magnéziumot jobb kisadagokban a nap során bevenni, így elősegítve a jó hasznosulást, de mindig ügyeljünk arra, hogy vassal együtt ne szedjük be őket.

Déli vitaminok

Ha nem reggelizel, vagy valamiért kényelmesebb bevenni a vitaminokat délben, akkor ezt is megteheted, csak figyelj rá, hogy az étkezés közben tedd ezt, hiszen az étellel együtt könnyebben feloldódnak és hasznosulnak. Itt is igaz az a feltevés, hogy vasat és kalciumot, magnéziumot együtt ne vegyük be.

Esti vitaminok

A vitaminokat jobb, ha a nap során beszeded, hiszen akkor könnyebben felszívódnak, és nagyobb szükséged van rájuk, mint éjszaka. A kalcium étrendkiegészítőket viszont este is beveheted. A kalcium-karbonát porokat, étrendkiegészítőket étellel együtt (vacsorával, esetleg uzsonnával) vedd be, mert ez szükséges a feloldódásukhoz. A kalcium-citrát poroknak, pezsgőtablettáknak, étrendkiegészítőknek a feloldódásához nincs feltétlenül szükség ételre és gyomorsavra, így akár üres gyomorra is bevehetőek.

SAMe tabletta (S-adenozilmetionin )

A SAMe egy aminósav, ami az idegrendszert támogatja. Főként antidepresszáns hatásáról ismert, de ízületi problémákra is ajánlani szokták néha. Ezt a tablettát éhgyomorra célszerű bevenni, reggel, majd legalább fél órát várni az étkezéssel. Ha napi kettőt szedsz, akkor délután vedd be a másodikat, amikor leginkább üresnek érzed a gyomrod, és várj fél órát az evéssel. Este ne vedd be, mivel élénkítő hatással lehet rád, ami zavarhatja az alvást.

Figyelem!A precíz használatért mindig érdemes elolvasni az adott vitamin használati utasítását, illetve betartani az orvos utasításait. Fenti írásunk pusztán általános tájékoztató jellegű, és nem szolgáltat teljes körű információt minden vitamin fogyasztásáról, feloldódásáról és hasznosulásáról.

Forrás: naturemade.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.