2016.01.03. 08:46:11 10420 286

Ezért ne igyál szójatejet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A laktózérzékenységben szenvedőknek talán igazi megváltás volt a szójatej „feltalálása”, hiszen apró, ám annál kellemetlen betegségük ellenére is élvezhetik a fehér ital jótékony hatását, finom ízét. Ám vannak, akik betegség nélkül is szívesen is fogyasztják ezt a terméket. Pedig nem biztos, hogy jól teszik...

Szójatej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szójatej

Mert hiába szuperegészséges és annyira felkapott mostanában, azért van néhány érv, mely ellene szól…

Fitinsav

A szójatej elég magas arányban tartalmaz fitinsavat. Ez egy olyan anyag, mely tárolóként szolgál a növény számára fontos anyagok számára. Ám az emberi szervezetben ez bizonyos tápanyagok akadálya lehet. Rontja a vas, a cink, a magnézium és a réz felszívódását.

Fitoösztrogén

Szintén elég magas a szója fitoösztrogén tartalma. Ez a növényi anyag hasonlóságot mutat az emberi testben is megtalálható ösztrogénnel. Tanulmányok szerint pont emiatt összezavarhatja a női hormonokat. Bizonyos eredmények szerint nagymértékű fogyasztása fiatal lányoknál (10 év alatt) előbb bekövetkező pubertást, míg idősebb hölgyeknél előbb bekövetkező változókort okoz. Sőt, a termékenységre is negatív hatással lehet…

Kalcium

Habár a szójatej kalciumtartalma a tehéntejével vetekszik, azonban a szójatejben lévő kalciumot testünk kevésbé tudja hasznosítani, mint a tehéntejben lévőt. Ennek oka az lehet, hogy szervezetünknek szüksége van a K2 vitaminra, hogy maximálisan hasznosítani tudja a kalciumot. Ez a vitamin a tehéntejben benne van, ám a szójatejből hiányzik.

Génmanipuláció

A világ szójatermékeinek több mint fele génmanipulált, vagyis eleve genetikailag módosított szójából készült. Szerencsére, ez Európára még kevésbé jellemző, inkább tengerentúlon elterjedt.

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem pótolja a szakemberrel, orvossal történő konzultációt.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...