2017.12.06. 14:25:34 12746 355

Süss glutén-, cukor,- és tejmentes máktortát az ünnepekre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mára gyakorlatilag már nincs olyan család vagy baráti társaság, ahol ne lenne egy-egy ételallergiás személy. Rájuk gondolva ajánljuk ezt az extra citromos máktortát, amit a többi vendég szintén jóízűen fog elfogyasztani. A még ünnepibb köntöshöz az alapreceptet megbolondíthatod narancshéjjal. A narancs héja kerülhet a tésztába vagy a krémbe is.

Mák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mák

Mákos piskóta: Keverj össze 7 dkg darált mákot, 2 evőkanál lenmaglisztet és egy késhegynyi szódabikarbónát. 4 db tojást válassz ketté. A tojás sárgákat keverd ki 4 evőkanál xilittel, majd adj hozzá 1 evőkanál olajat. A mákos keveréket add hozzá a tojássárgás keverékhez, majd finoman forgasd ebbe bele az időközben felvert tojásfehérjét is.

20 cm átmérőjű tortaforma alját béleld ki sütőpapírt, majd önts bele a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt megsül, nem kell túlsütni.

Citromos főzött krém: Kavarj ki 6 ek. keményítőt 20 dkg xilittel és 3,5 dl vízzel, majd add hozzá 5 tojás kissé kihabosított tojássárgáját. Ezután a krémet lassú tűzön addig kell főzni, míg az be nem sűrűsödik. Ez kb. forrás után 1 perccel várható. A tűzről levéve add hozzá 2 db citrom kifacsart levét és lereszelt héját. Illetve még 2 ek. növényi vajra is szükség lesz. Ha ez is benne van, jól keverd ki a krémet.

Citromos tojáshab: A tortát díszítő habhoz a krémnél megmarad tojásfehérjéket az 5 evőkanálnyi xilittel, és pár csepp citromlével, gőz fölött keményre fel kell verni.

Mikor fél óra elteltével a mákos piskótát kivetted a sütőből, vedd vissza a sütő hőfokát 160 fokra. A piskótára öntsd rá a szépen kikevert krémet és simítsd rá a tetejére a habot is. Majd tedd vissza a sütőbe még 15 percre. Most jön az egyetlen nehézség az elkészítés során:

A sütőből kivett, és kicsit kihűlt torta aljáról le kell venni a sütőpapírt. Ha van rá módod, használj szétkapcsolható tortaformát, majd kérj segítséget a sütőpapír eltávolításához. A tortát teljesen kihűtve tudod majd felszelni.

A torta 3 rétegének receptjét külön-külön is felhasználhatod másfajta sütemények összeállításánál.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Mos a mama, mos! – És így spórol mosás közben

Ahogy arról korábban is írtunk, a nagymamák nagy mágusok, többek között a spórolásban is. Életük során szereztek már annyi tapasztalatot, hogy ne essen nehezükre egy-egy pénzügyileg szűkebb időszakot átvészelni. Szerencsére, leleményességük az élet, a háztartás bármely részén kamatoztatható!

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.