2022.04.05. 12:45:00 6002 207

Pikkelysömöröd van? Mentális egészséged is erősítésre szorulhat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pikkelysömör kellemetlen tünetei elleni harcban a terápia mellett hasznos lehet egyéb öngondoskodási formát is bevetni. A krónikus betegség tünetei kezelhetők, főleg, ha sikerül rendbe tennünk mentális egészségünket is.

Pikkelysöröm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pikkelysöröm

A pikkelysömör egy olyan krónikus bőrbetegség, amely során a bőrsejtek túlzott növekedésbe kezdenek, úgynevezett plakkot képezve a bőrfelületen. Ezek a pikkelyek jellemzően a könyökön és a térden alakulnak ki, ráadásul fájdalmasak és viszketnek. A betegség egyik formája még ízületi károsodást és fájdalmat is okozhat.

Mentális jólét javításával a pikkelysömör ellen

A pikkelysömörrel járó kellemetlen érzés kellemetlen látvánnyal is párosul, emiatt az érintettek olyan tevékenységektől is visszatarthatják magukat, amelyeket egyébként szívesen végeznének. A folyamatos odafigyelés mellett is újra és újra kialakuló plakkok komoly lelki megterhelést jelenthetnek, és a fizikai tünetek csupán az egyik forrása a betegeket ért stressznek. A pikkelysömörben szenvedők nagy része küszködik szorongással, vagy depresszióval.

Az amiatt való aggódás, hogy a környezetükben élők (néma) ítéletet hozhatnak róluk, könnyen kimerítheti az embert. Azonban a megfigyelések szerint, azok, akik képesekkel megbirkózni a látható egészségügyi állapot okozta stresszel, javulást tapasztaltak a pikkelysömör tüneteiben. Érdemes kialakítani egy olyan egyszerű öngondoskodási rutint, amely mellett nem csupán fizikailag, de érzelmileg is jobban tudjuk érezni magunkat.

Mentális egészségünk támogatása pikkelysömör mellett

  1. Egészséges alvási ütemterv kialakítása és fenntartása az optimális kortizolszint eléréséhez.
  2. Könnyed testmozgás - napsütésben érdemes a szabadban végezni. A napfény és mozgás kettőse nagyon hatékony, ha a depresszió leküzdéséről van szó.
  3. Az elszigetelődés feloldása, majd elkerülése; a megbízható barátok és a támogató környezet is segíthet felvenni a kesztyűt a fizikai és érzelmi okok miatt is ható stresszre.
  4. Az alkohol és más (tudatmódosító) szerek kerülése azért fontos, mert amellett, hogy az alkohol ronthat a gyulladás mértékén, a gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolhatja.

Amikor a dolgok megterhelővé válnak, emlékeztessük magunkat arra, hogy a pikkelysömör hiába része az életünknek, nem befolyásolhatja ilyen nagy mértékben a személyazonosságunkat.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?