2022.04.05. 12:45:00 5994 207

Pikkelysömöröd van? Mentális egészséged is erősítésre szorulhat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pikkelysömör kellemetlen tünetei elleni harcban a terápia mellett hasznos lehet egyéb öngondoskodási formát is bevetni. A krónikus betegség tünetei kezelhetők, főleg, ha sikerül rendbe tennünk mentális egészségünket is.

Pikkelysöröm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pikkelysöröm

A pikkelysömör egy olyan krónikus bőrbetegség, amely során a bőrsejtek túlzott növekedésbe kezdenek, úgynevezett plakkot képezve a bőrfelületen. Ezek a pikkelyek jellemzően a könyökön és a térden alakulnak ki, ráadásul fájdalmasak és viszketnek. A betegség egyik formája még ízületi károsodást és fájdalmat is okozhat.

Mentális jólét javításával a pikkelysömör ellen

A pikkelysömörrel járó kellemetlen érzés kellemetlen látvánnyal is párosul, emiatt az érintettek olyan tevékenységektől is visszatarthatják magukat, amelyeket egyébként szívesen végeznének. A folyamatos odafigyelés mellett is újra és újra kialakuló plakkok komoly lelki megterhelést jelenthetnek, és a fizikai tünetek csupán az egyik forrása a betegeket ért stressznek. A pikkelysömörben szenvedők nagy része küszködik szorongással, vagy depresszióval.

Az amiatt való aggódás, hogy a környezetükben élők (néma) ítéletet hozhatnak róluk, könnyen kimerítheti az embert. Azonban a megfigyelések szerint, azok, akik képesekkel megbirkózni a látható egészségügyi állapot okozta stresszel, javulást tapasztaltak a pikkelysömör tüneteiben. Érdemes kialakítani egy olyan egyszerű öngondoskodási rutint, amely mellett nem csupán fizikailag, de érzelmileg is jobban tudjuk érezni magunkat.

Mentális egészségünk támogatása pikkelysömör mellett

  1. Egészséges alvási ütemterv kialakítása és fenntartása az optimális kortizolszint eléréséhez.
  2. Könnyed testmozgás - napsütésben érdemes a szabadban végezni. A napfény és mozgás kettőse nagyon hatékony, ha a depresszió leküzdéséről van szó.
  3. Az elszigetelődés feloldása, majd elkerülése; a megbízható barátok és a támogató környezet is segíthet felvenni a kesztyűt a fizikai és érzelmi okok miatt is ható stresszre.
  4. Az alkohol és más (tudatmódosító) szerek kerülése azért fontos, mert amellett, hogy az alkohol ronthat a gyulladás mértékén, a gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolhatja.

Amikor a dolgok megterhelővé válnak, emlékeztessük magunkat arra, hogy a pikkelysömör hiába része az életünknek, nem befolyásolhatja ilyen nagy mértékben a személyazonosságunkat.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...