2020.03.12. 11:43:01 14156 331

Növényi tej? Ó, igen! – Ezek a legegészségesebb növényi tejek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan, akik nem laktóz- illetve tejfehérje érzékenyek csatlakoztak már növényi tejet fogyasztók táborába. Ami úgy tűnik, remek döntés! Szerencsére egyre népszerűbbé válik az alternatív tej, ami nem csak az tejelő állatoknak jó hír, de annak is, aki issza. Némelyik ugyanis kifejezetten jót tesz az egészségünknek. Íme, néhány tej, amit érdemes kipróbálnunk!

Növényi tejek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Növényi tejek

Bár a növényi tejek nagyrészt alkalmasak arra, hogy helyettesítsük velük az állati fehérjéket, ezen felül azonban még extra pozitív tulajdonságokat is hordoznak magukban. A tej bármely összetevőjére kisebb-nagyobb mértékben érzékenyen reagálóknak például valódi megoldás az egyre népszerűbb növényi tej. Széles választéknak köszönhetően az étkezésünk, a főzésünk is változatosabbá válik. A tehéntej elhagyásával kikerülhetjük a nagyüzemi termelésben állatoknak adott hormonokat, antibiotikumokat, amik akár a tejükbe is bejuthatnak.

Szójatej

Szinte az első tejpótló tej volt a szójatej, igazi hiánytermékként toppant be a köztudatba. Fele annyi zsírt és körülbelül harmad annyi kalóriát tartalmaz, mint az állati tejek, emiatt pedig a diétás étrendhez is jól passzol. Nagy mennyiségű izoflavonoid van benne, melyeknek rákellenes hatást tulajdonítanak.

Amire figyelj: igyekezz alacsony karragén tartalmú termékeket fogyasztani, mert ez az összetevő gyomorproblémákat okozhat az arra érzékeny embereknél.

Kókusztej

Szintén az első térhódítók között szerepelt. Telített zsírokban gazdag, ezért fogyókúrához nem javasoljuk, cserébe viszont valamivel krémesebb állaggal hígíthatjuk kávénkat. Laurinsav tartalmának köszönhetően gomba- és vírusölő hatású, náthás, influenzás időszakban kifejezetten ajánljuk megelőzés részeként.

Mandulatej

Édeskés íze miatt vált kifejezetten kedvelté, ám ne gondold, hogy akkor mindjárt egészségtelen is. Kellemes íze ellenére cukor-, és zsírtartalma is jóval alacsonyabb a tehéntejéhez képest. Omega-3 tartalma a szívünk egészséges működéséhez járul hozzá és a keringési, érrendszeri betegségeket segít megelőzni, míg a benne fellelhető magas vitamin-, és ásványi anyag mennyiség általános erőnlétünket támogatja. Fehérje tartalma azonban alacsony: egy átlagos bögrényi, kb. 2,5 dl mandulatejben mindössze 1 gramm fehérje található. Ha tehát teljesen átállunk a növényi tejekre, a mandulatej mellett valamivel pótolnunk kell a fehérje bevitelt.

Rizstej

Cukorbetegek és fogyókúrázók számára nem ajánlott magas szénhidráttartalma miatt. Azonban vasban, rézben, magnéziumban, niacinban és B6 vitaminban is gazdag, ezzel járulva hozzá a rizstejfogyasztók egészségéhez.

Zabtej

A benne található magas mennyiségű telítetlen zsírsav és fehérje miatt kifejezetten jó szolgálatot tesz aktív életet élők, sportolók étrendéjbe iktatva. Rosttartalma is igen jelentős, viszont cukortartalma alacsony. A rostoknak hála, jó szolgálatot tesz az emésztésünknek – és hogy miért fontos a rostban gazdag táplálkozás, arról ide kattintva olvashatsz! Amennyiben viszont gluténérzékeny vagy, a zabtej nem neked való!

Mogyorótej

Talán a legfinomabb mind közül, ám nem csak B-, és E-vitaminokban, de kalóriában és zsírban is igen gazdag, mértékkel érdemes fogyasztanunk.

Gyermekeknek csak átgondoltan!

Fontos, hogy bár a növényi tejeknek számos előnye van, és a felnőtt ember akár el is hagyhatja mellette a tehéntej fogyasztását (főzésnél is), gyermekeknél viszont az egészséges fejlődés érdekében ezt nem javasolják.

Ha mégis, akár tejfehérje vagy más allergia miatt így döntenénk, fokozottan figyeljünk a megfelelő kalcium és fehérje bevitelre! Ezek a fejlődésben lévő szervezet csontjainak, fogainak egészséges növekedéséhez és állapotának megőrzéséhez elengedhetetlenek.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...