2016.05.02. 16:21:27 13106 399

Neked is hiányoznak ezek a vitaminok a szervezetedből?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fontos vitaminok hiányozhatnak a szervezetedből, és lehet, hogy különösebben észre sem veszed, amíg valamilyen nagyobb egészségügyi probléma kapcsán fel nem merül a dolog. Ha az étkezésedre odafigyelsz, akkor jó eséllyel megelőzheted a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok hiányát.

Egészséges ételek, étrend - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges ételek, étrend

Folsav

Más néven ő lenne a B9 vitamin. A B-vitaminok fontos energiaforrások, a folsav pedig különösen fontos a sejtosztódáshoz, így terhesség idején (sőt, már előtte is) kiemelt szerepe van. Elhúzódó hasmenés, láz, alkoholizmus és stresszes életmód esetén is érdemes figyelni a pótlására. A húsok, a halak, a zöld leveles saláták, a burgonya, a gabonák és a legtöbb gyümölcs tartalmazza.

A-vitamin

Sárgarépa és tökSárgarépa és tök
Egy létfontosságú vitamin a látáshoz és a bőr egészségéhez. A retinolból és karotinokból tudja előállítani a szervezet, ebben a két formában tudjuk magunkhoz venni. A retinol főként a húsban, halban, tojásban, a tejben és a vajban fordul elő, míg a karotin (béta-karotin) a sárga és piros zöldségekben, gyümölcsökben található meg, amelyeket érdemes párolva fogyasztani (pl.: párolt sárgarépa, paradicsom). Az A-vitamin hiányában kiszáradhat a bőr és a szem, sőt, farkas vakság is előfordulhat.

Cink

Nemcsak a vitaminok, de a fontos ásványi anyagok is hiánya is felboríthatja a szervezet egyensúlyát. A cink szükséges az izmok növekedéséhez, regenerálódásához, a szervezet energiaszintjének fenntartásához, a jó immunrendszerhez. A mogyoró, a sertés, a marha és a kagyló is jó cinkforrás. A cink hiányában lassulhat az anyagcsere és a fehérje használatára is hatással van. Viszont vigyázz, nehogy túl sokat egyél belőle, mert az koleszterinszintre lesz rossz hatással, valamint megnehezítheti a vitaminok felszívódását.

Vas

Vas az ételekbenVas az ételekben

A vashiány megnehezíti az oxigén vérárammal való eljuttatását a szervekhez, ezért rendkívül fontos nyomelem. A fáradtság, a gyengeség, a fizikai állóképesség csökkenése, a rossz közérzet árulkodó jel lehet. A menstruáló hölgyeknél különösen gyakori probléma. A legjobban a vöröshúsból szívódik fel a vas a szervezetbe, de a bab, a különböző gabonák és néhány zöldség (cékla, spenót) is jó vasforrás, csak ezekből nehezebben hasznosul a vas.

Magnézium

DiófélékDiófélék
A magnézium több folyamat végbemeneteléhez is szükséges a szervezetben, a fehérjeszintézistől az idegi funkciókon keresztül a vércukorszintig. Ha hiányzik, akkor idegesebbek, feszültebbek vagyunk, okozhat szívritmus zavart és izomgyengeséget. A túl zsíros étrend csökkentheti a magnézium felszívódását. A saláták, az olajos magvak, gabonafélék, a bab segít a magnézium szinten tartásában a szervezetben.

Kalcium

Tejivás | Fotó: 123rf.com Inara PrusakovaTejivás | Fotó: 123rf.com Inara Prusakova
Egy 2015-ös amerikai kutatás szerint a kalcium az egyik leggyakrabban hiányzó ásványi anyag a szervezetünkből, pedig szükséges lenne az erős csontok, a keringési rendszer és az idegrendszer egészségének a megőrzéséhez. A tejtermékek, a vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított gyümölcslevek, a szója, a brokkoli, a kelkáposzta tartalmazza ezt a nyomelemet. Azt azonban tudnod kell, hogy a növényi eredetű élelmiszerekből nehezebben nyeri ki a kalciumot a szervezet, mint a tejből, tehát sokkal többet kell belőle elfogyasztanod, mint tejtermékekből.

Érdekel az egészséges életmód? Olvasd el a következő cikkünket is: Mikor nem szívódnak fel rendesen a vitaminok? Így szedjük a vitaminokat>>

Általában egyébként a vegyes étrenddel, olajos magvakkal, hallal kiegészített, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezéssel a szervezetnek biztosítható az a vitaminmennyiség, amire szüksége van. Előfordulhatnak bizonyos állapotok, amikor növekszik a vitamin és ásványi anyag igény, ilyenkor érdemes étrend-kiegészítőkkel kiegészíteni, de nem helyettesíteni a természetes forrásokat.

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.