2024.07.17. 17:49:26 7519 268

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Szilva Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilva Fotó:123rf.hu

A több száz éve használt természetes gyógyír

A szilvának napjainkban több mint kétezer fajtáját tartják számon világszerte, amit önmagában, édességként, salátákban és levesként is több helyen előszeretettel fogyasztanak. Az egyik szilvafélét, a kakadu szilvát, az ausztráliai bennszülöttek már több évszázada használják különféle gyógykezelésekre - például: szúnyogcsípésekre, sebekre, megfázás és influenza ellen vagy éppen a fejfájás csillapítására. A java szilva pedig gyakran használt otthoni gyógyíre a gyomorfájdalmaknak és az emésztési zavaroknak.

Értékes tápanyagokban gazdag

A gyümölcsök zöméről elmondható, hogy hasznos anyagokban gazdagok, mely alól a szilva sem képez kivételt, sőt! A szilvában található fitokemikáliák és más tápanyagokról elmondható, hogy segítenek a szívbetegségeket kiváltó gyulladás csökkentésében. Ahogy az almáról az a hír járja, hogy az orvost távol tartja, úgy a szilváról kijelenthető, hogy nem bánik kesztyűs kézzel a szorongással.

A benne található cukoralkoholnak, a szorbitnak köszönhetően segít a székrekedés megszüntetésében, mely természetes hashajtóként működik. A benne lévő kálium kiváló vérnyomás-szabályozó. Az antioxidánsok védik a szervezetet az esetleges sejt- és szövetkárosodásoktól (amelyek egyébként olyan betegségekhez vezethetnek, mint a cukorbetegség, a Parkinson-kór, a rák, vagy éppen az Alzheimer-kór). A szilva rosttartalma fokozhatja a szervezet adiponectin termelését. Ez utóbbi egy protein alapú hormon, amely segít a vércukorszint szabályozásában.

Néhány tanulmány arra is rámutat, hogy az aszalt szilva optimális megoldást kínálhat a csontok egészségének megőrzésében is. Nem beszélve arról, hogy több mint tizenötféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ugyanakkor viszonylag alacsony kalóriatartalmú.

Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos eltérések lehetnek a nyers és az aszalt szilva vitamin- és ásványianyag-tartalma között. Egy adag aszalt szilvában például több K- és B-vitamin, kalória-, rost- és szénhidráttartalom, ugyanakkor valamivel több ásványi anyag található, mint a frissben. Ám mindkét változatról elmondható, hogy bővelkedik az értékes tápanyagokban.

Készítsünk mandulában sült szilvát

Amire szükségünk lesz:

40 dkg nagyobb szemű, magvaváló szilvára, 10 dkg darált mandulára, mindössze két tojásra és egy kevés porcukorra (a tetejére). Az elkészítés: mossuk meg alaposan, csöpögtessük le, majd magozzuk ki a szilvákat olyan módon, hogy egészben maradjanak. A kissé laposra nyomkodott szilvaszemeket forgassuk meg darált mandulában és mártsuk bele a felvert tojásokban, majd ismét forgassuk bele a mandulába. Forrósítsuk fel az olajat és süssük meg benne a mandulába forgatott szilvákat (vigyázat, gyorsan sül). Amint ezzel kész vagyunk, szórjunk a tetejére porcukrot. Ezt a különleges ízű, mandulás-szilvás, könnyen és gyorsan elkészíthető finomságot hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...