2018.05.19. 13:22:47 9785 292

Legyél Te a grillpartyk királya vagy királynője – 7+1 tipp, hogy sikerrel záruljon a grillezős este
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már csak pár hét és itt a nyár. Nagy valószínűséggel az igazi grillrajongók már réges-régen beizzították a rácsot, sütőt és már nem egyszer összecsődítették a családot, barátokat egy remek kis kerti sütögetés erejéig.

Grillparty - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grillparty

De mivel mindig van mit tanulni, és változtatni soha nem késő, így megosztanánk Veletek most néhány apró, ám nagyon is lényeges tippet, amellyel még szebbé, jobbá, kényelmesebbé, kellemesebbé tehetitek ezeket a kulináris élvezetekben igencsak bővelkedő pillanatokat.

A kevesebb az most nem több!

Arra mindképpen figyelj, hogy mindenből legyen bőven! Kalkuláld ki, mennyi hús elegendő a társaságnak. Vészhelyzet esetére jó szolgálatot tehet mondjuk néhány szál grillkolbász, esetleg virsli. Ezeket - ha úgy néz ki, túl falánk a társaság - csak rádobod a grillre, mindenféle fűszerezés, pác nélkül. És ha megmarad, később könnyebb felhasználni, mint mondjuk az előre már bepácolt húst. Természetesen ne feledkezz meg azokról sem, akik ugyan grillezni szeretnek, de inkább a zöldségeket részesítik előnyben! Húsmentes grillrecepteket akár itt is találhatsz! Legyen elegendő grillszén is otthon, vagy ha gázzal működik a grilled, akkor abból is legyen megfelelő mennyiség. No, és persze nehogy bárki is szomjan maradjon, szomjoltó is legyen bőven.

Az előkészítés!

A grillezés talán egyik, ha nem a legfontosabb mozzanata az előkészítés, vagyis a húsok előző este történő bepácolása! Érdemes különböző szószokkal is készülni (receptek itt és itt), ha valakinek túl száraz lenne a hús, vagy mégiscsak maradna belőle másnapra. Persze, ne feledkezzünk meg a salátáról sem, azt is érdemes még előző nap, de legalábbis még aznap délelőtt elkészíteni, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

Ami a húst illeti!

A jól befűszerezett pác is fontos, de az ebbe kerülő hús milyensége sem utolsó szempont. Ne legyen túl zsíros, hiszen a felesleges zsiradék főzés közben lecsöpög a szénre, rácsra, nem túl egészséges anyagokat „előállítva” ezzel. Ami esetleg rajt van a húson, és feleslegesnek gondoljuk, azt, az inakkal együtt, távolítsd el! Így a hús sütés után lágy, omlós lesz. A borjú és a vadak húsa nem kifejezetten grillezni való „portéka” – ezek hamar kiszáradnak, így kellemetlenül rágóssá válnak.

Nem mindegy a magasság!

Ha állítható magasságú a grillrácsod, akkor mindenképpen élj a lehetőséggel és állítsd át! Még a legalacsonyabb állásban is legyen legalább egy tenyérnyi hely a rács és a parázs között. Ha vékonyabb szelet húsok vannak soron, olyankor alsóbb állásba helyezd a rácsot. Vastagabb szeletek esetén pedig kerüljön feljebb a rács.

A húsra visszatérve!

Nagyon fontos, hogy a húst ne a sütés előtt közvetlenül vedd ki a hűtőből, hanem jóval előtte! Hagyd, hogy körülbelül szobahőmérsékletű legyen, mikor a rácsra kerül. Ha nem így teszel, a külső része gyorsan megbarnul, míg belül nyers marad. Ezen kívül mélyhűtött húst se tegyél a rácsra, „Majd ott szépen felolvad!” címszóval! Így hamar kiszáradhat, és az íze sem lesz túl jó!

Időben izzítsd be!

Legalább a vendégek megérkezése előtt izzítsd be a szenes grillt, hogy mire megérkezik a nagyérdemű, már indulhasson is a sütögetés! Hidd el, farkaséhesek lesznek!

Fő a biztonság!

Arra mindenképpen ügyelj, hogy biztonságos, széltől védett helyre állítsd fel a grilleszközt! Ha lehet, távolíts el a közeléből minden éghető, gyúlékony anyagot. Álljon stabilan az a sütő, nehogy egy óvatlan pillanatban felboruljon, és ezzel valakinek sérülést okozz. (No, meg még az éppen grillezett husi, vagy zöldség is kárba vesszen!) A biztonság kedvéért azért legyen a közelben víz, vagy valamilyen oltóanyag, ha baj lenne! Ja, és gyerekek még véletlenül se menjenek a forró grill közelébe! Úgyhogy ne hagyd felügyelet nélkül se az apróságokat, se a grillsütőt!

És egy kis nasi?

Némi „eszegetnivaló” sem árt, de egy kis desszert is jól jöhet ilyenkor. Tuti siker a fagyi, jégkrém, de ha maradnál a grillnél, kerülhetnek rá gyümölcsök is!

Forrás: haushaltstipps.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...