2017.05.11. 12:00:38 11839 375

Korai gyümölcseink: amiket érdemes szeretni májusban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

“Május, május az idő csodaszép” - nos, ez a mondat az idei májusra eddig egyáltalán nem volt igaz, de talán majd most! Az időjárás előrejelzés szerint napról napra melegebb lesz levegő, egyre többet süt a nap, igaz, egy kis eső is várható, de mint tudjuk “májusi eső aranyat ér”. Talán ennek köszönhető, hogy már ilyen korán örülhetünk néhány finom gyümölcsnek, az eper, az egres, a meggy.

Ínycsiklandó bogyósok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ínycsiklandó bogyósok

Azon kívül, hogy akár már májusban is fogyaszthatjuk őket, még egy dolog közös ebben a három gyümölcsben: a rendkívül magas vitamintartalom! Különösen C-vitaminban gazdag mindegyik, ami egyészen jól jön a hosszúnak tűnő, cudar hideg tél után. De lássuk, miért is érdemes őket egytől-egyig szeretned (és mi hamarabb fogyasztanod)!

Az egres

EgresEgres

Kezdjük egy szomorú hírrel. Az egres - vagy ha így jobban ismered: pöszméte, köszméte, piszke vagy püszke - valahogy kiment a divatból. Emlékszem, hogy gyerekkoromban milyen sokszor fogyasztottuk, aztán valahogy eltűnt az életemből egészen tavaly májusig, amikor egy barátnőm kertjében láttam meg. Nini, Az elfeledett egészségőr, az egres... Rögtön le is szakítottam a bokorról, és már számban éreztem a gyerekkorom színes-szagos ízeit, és magam előtt láttam a dédimamám, akinek az udvarában mindig volt csipegetni való.

Ha már egészségőrnek neveztük, lássuk, minek is köszönheti az egres eme kitüntető nevet! Először is rengeteg hasznos ásványi anyagot tartelmaz, úgy mint: foszfor, kálium és kalcium. Már említettük, hogy vitamintartalma is nagyon magas, főként a C-, az A és a B-vitamin raktárainkat tölthetjük fel vele. Pektin és rosttartalma jó hatással van az emésztésünkre, gyulladáscsökkentő hatása is van, így érdemes frissen fogyasztani, hogy maximálisan kiaknázzuk jótékony hatásait. Vigyázat: nagy mennyiségben hasmenést okozhat. Bővebben a fenti linken olvashatsz róla.

Az eper

Földi eperFöldi eper

Számomra az eper a gyümölcsök koronázatlan királya illetve inkább királynője, bár a kis zöld kalapja elmegy koronának is. Számtalan ódát zengtünk már róla, és kismillió epres receptet megosztottunk már veletek. Ezen a linken az összes eperrel kapcsolatos cikkünket megtalálod a Szedd magad akcióktól egészen a fincsi receptekig.

Még annyit megsúgnánk, hogy vitamintartalmának nemcsak az immunrendszered, hanem bizony a szépséged is örülni fog. Ha úgy érzed, hogy nem pusztán sápadt vagy, hanem fakó, szinte szürke az arcod, akkor fogyassz minél több (hazai) epret, és érezni fogod, ahogy ennek és a simogató napsugaraknak köszönhetően napról napra szépülsz.

Ha kíváncsi vagy epres érdekességekre is, akkor kattints ide>>

A meggy

MeggyMeggy

Ha meggy, akkor nekem a mama meggyes piskótája, vagy a meggyes rétes - mindegyiket imádom! A kisbabák részére adható ételek között is az elsők között szerepel a meggy, rögtön az alma, sütőtök, őszibarack után. Rendkívül magas a vitamintartalma, mint már jeleztük, főként C-vitaminban jeleskedik, de A- és B-vitaminokkal is hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez. Fontos, hogy a meggyben kálium, kalcium, vas (!) és magnézium (!) is található, így tényleg érdemes fogyasztani. Segíti az emésztést és vízhajtó is, így a szervezet kipucolásában, kitisztításában nagy szerepet vállalhat.

Egy különleges tulajdonsága miatt nyáron igencsak hasznos, ha van a kertünkben meggyfa (vagy a fagyasztónkban eltéve egy kis gyümölcs:)). A meggy leve ugyanis hatásos antihisztamin, így nyugtatja a bőrt szúnyogcsípés esetén, és az allergia tüneteit is csökkentheti.

Itt olvashatsz a meggyről bővebben, és egy szuper meggykompót receptet is találsz>>

Ilyen korán takaríthatjuk még be a rebarbarát is: erről itt és itt olvashatsz nálunk.

Bár nem gyümölcs, de májusban érdemes még fogyasztani a magas folsav tartalommal bíró spárgát!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...