2014.07.12. 08:43:42 13190 64

A hónap felülmúlhatatlan sztárja: a meggy és a szódás meggybefőtt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Egy, megérett a meggy!” Jobb esetben le is szedtük, és végre jöhet a meggyes pite, a meggykompót, a meggylekvár, a meggyszörp, a meggybor, a meggypálinka, a meggysör, a gyümölcsleves és még sokan mások. Amellett, hogy finom, édesen savanykás (vagy savanykásan édes), a fenti felsorolásból az is kitűnik, hogy rendkívül sokoldalú gyümölcs. Azt tudtad, hogy nem csak isteni gyümölcshúsa hasznosítható?

Meggy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meggy

De nemcsak a gasztronómiai kalandozásokra csábít a német ajkúak által „savanyú cseresznyének” hívott gyümölcs. Olyan vitaminok forrása, mint az A, C, vagy a B, utóbbinak minden típusa megtalálható az apró piros gömböcskékben. Kálium, kálcium, vas és magnézium tartalma sem elhanyagolható.

Egy kis meggy és jobban megy

Akár ez is jó szlogen lehetne, ha a meggy emésztésre gyakorolt hatását szeretnénk népszerűsíteni. Frissen szedve, lének, befőttnek eltéve vagy aszalva, magas rosttartalmának köszönhetően, remek emésztést segítő hatása is ismert, sőt, hashajtóként sem elhanyagolható. Ebből következik, hogy méregtelenítő „szerként” is jó, főként vér-, vese-, és májtisztító hatása fontos. És hogy még vízhajtó is? Az már csak hab a tortán.

Meghűlés esetén is

Savanykás íze miatt a vírusok nem kedvelik, magas vitamintartalma immunerősítő hatással bír. A fent már írt tisztítóhatás miatt köszvény ellen is kiváló, de emellett az idegek működésére is jótékonyan hat. A rakoncátlankodó vérkeringést és szívritmust is javítja, de az időskori hormoningadozás is kezelhető vele.

Minden része hasznos

És ez nem túlzás! Szárából (megszárítva) tea készíthető, mely hólyaggyulladásra és hasmenés ellen is kiváló. (2 teáskanál szárított szár, 250 ml víz; a főzetet 10 percig állni hagyjuk és kortyolva fogyasztjuk.) Apró magjából kispárna/magpárna készíthető. Kb. 30 dkg magot (ki)főzünk, hogy a maradék gyümölcshús is lejöjjön róla, majd ezt kis vászonzsákba rakjuk. Az így készült párnácska hűtve vagy melegítve, borogatásként használható.

A meggy leve egyébként antihisztamin hatásának köszönhetően szúnyogcsípés esetén csökkenti a gyulladást és a viszketést, valamint az allergiás tüneteket is enyhítheti.

Szóda és meggy! Recept befőzéshez

Jelentem, a meggy így is tartósítható!

Ez kell hozzá (2 db üveghez (2x8,5 dl)):

1 kg meggy, szódavíz, 15 dkg kristálycukor, nátriumbenzoát, citrompotló vagy citromsav

Így csináld:

A meggyet megmossuk, szárát eltávolítjuk, megszárítjuk. A megtisztított gyümölcsöt a cukorral rétegezve a csavaros tetejű üvegekbe tesszük, a tetejére 1-1 késhegyni citromsavat (vagy a pótlót) és nátriumbenzoátot szórunk, majd felöntjük szódavízzel, úgy, hogy teljesen ellepje (figyelem! SZÓDAVÍZZEL! Szénsavas ásványvíz nem jó!). Végül a folpackkal és a csavaros üveg tetejével lezárjuk. Az elkészült finomság mehet a végleges helyére. Legújabb alkotásunkat a többi, „szénsavmentes„ befőtthöz hasonlóan használjuk fel!

Forrás: kulinarisvilag.hu, receptindex.hu, wikipedia.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...