2023.04.25. 12:45:00 7166 267

Ismered a pohánkát? Ezek a legfontosabb dolgok a hajdináról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hajdina jellegzetes utóízét nagyon sokan nem tudják megszokni, éppen ezért nem is fogyasztják a keserűfűfélék családjába tartozó növény magját. Pedig, ha nincs egyéni ételintoleranciánk a pohánkáként is ismert álgabonára, érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe!

Hajdina - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hajdina

Hajdinát fogyasztani sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal: túlzott fogyasztása a napfényre és a hidegre történő érzékenységet okozhat, valamint nem tesz jót a vérrögképződésre hajlamos embereknek.

A hajdina növényi részeit régóta használják gyógynövényként, mert rutin nevű flavonoidja révén képes megerősíteni az ereket, és azáltal közvetetten a szív egészségét is támogatni tudja.
A valódi gabonafélékhez nagyon hasonlóan felhasználható pohánka egyik nagy előnye, hogy gluténmentes, még liszt is készül belőle. Ez utóbbiról azért jó tudni, mert akár palacsintának is használható, és nem utolsó sorban B-vitaminban nagyon gazdag alapanyagunk.

A hajdina egészségügyi előnyei

A magas keményítőtartalmú mag héjának rosttartalma egyrészt javíthatja a bélrendszer általános egészségét, másrészt kellemes jóllakottság érzetet biztosít, valamint alacsonyan tartja étkezés után a vércukorszintet. Ez utóbbiban a lassú felszívódású szénhidrátoknak is nagy szerepe van. A hajdinában olyan teljes értékű fehérjék található, amely húsmentes étrendet követők számára is tökéletes táplálékká teszi azt, de egyébként is ajánlott fogyasztani magas antioxidáns- és tápanyagtartalma miatt. A fehérjék megfelelő emészthetőségét a hajdina párolás és főzés előtti áztatásával segíthetjük elő.
Tartalmaz egy külön megemlítendő ásványi anyagot, ez pedig nem más, mint a magnézium. Két nagyon hasznos hatását emelném ki:
- izom regenerálódás elősegítése,
- stressz káros hatásaitól való védelem.

Ételek hajdinából

Ha szoktál csíráztatni, a hajdinát se hagyd ki a repertoárból! Így is ehető, nem csak sós köretként.
Habár a hajdinát leginkább az egészséges táplálkozáshoz kötjük, akár sütemények dúsítására is felhasználhatjuk, természetesen ekkor is érdemes a cukormentes recepteket részesíteni előnyben, hogy ne vesszen el az egészségünkre jótékony hatása.

Forrás: www.goodhousekeeping.com, hajdina.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...