2015.10.01. 16:40:08 12651 296

Gyengék az érfalaid? Fogyassz több hajdinát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hajdina Ázsia középső vidékeiről származik. Bár a keserűfűfélék családjába tartozó növény, a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztjuk. Gyógynövényként mindenekelőtt leveleinek magas rutintartalma miatt fontos. Az orvoslásban leginkább érerősítő szerként, visszér és aranyér kezelésére használják.

Hajdina - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hajdina

Jellemzők

A hajdina enyhén illatos virágai fehérek vagy rózsaszínesek. Apró, szögletes magjait kemény,barna héj borítja. Íze kesernyés, a diófélékre emlékeztet. A növény évszázadok óta ismert, leggyakrabban kását, köretet készítenek belőle.

Előfordulás

A hajdina őshazája Közép-Ázsia, Európában sokfelé termesztik, időnként csak a vad változatát.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra a növény zöldje szolgál, a virágokkal és a levelekkel együtt. Szedés után magas hőmérsékleten megszárítják. A konyhában hántolt magvait használják fel, amelyeket kása vagy köret készítése előtt megpörkölnek.

HATÓANYAGOK

A hajdina zöldje nagy mennyiségű különböző flavonoidot tartalmaz. Legfontosabb összetevője a rutin, más néven P-vitamin, ami kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek.

A zöldjében ezenkívül cseranyagok, fagopirin - a bőr fényérzékenységét fokozó anyag - is található. A magok értékes fehérjét, illetve sok és többféle B-vitamint, kalciumot és egyéb ásványi anyagot, szilíciumot és - természetesen - rutint tartalmaznak. A hajdina előkelő helyet foglal el a mézadó növények között, hajdinaméz több gyógyító összetevőt (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaz, mint a vegyes virágmézek.

ALKALMAZÁS

A hajdina a rutinnak és az antioxidáns hatású flavonoidoknak köszönhetően használható az erek és a kapillárisok megerősítésére. Enyhíti a görcsökkel, érszűkülettel és duzzanatokkal járó panaszokat. Mivel erősíti az érfalakat, a növény megelőzi a véraláfutások kialakulását, és segít a visszerek gyógyításában. Magjának jelentős energia- és tápanyagtartalma a kiegyensúlyozott étrend értékes részévé teszi a hajdinát.

Tea- Két kávéskanál hajdinalevelet öntsünk le 2,5 dl vízzel. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Az érfalak erősítése céljából 4-8 héten keresztül naponta igyunk meg 2-3 csésze teát.

Liszt - A hajdinamag nem tartalmazza a gabonák jellemző összetevőjét: a glutént, ezt az allergiát okozó fehérjevegyületet. A hajdinaliszt kiválóan helyettesít más liszteket, remek alapanyag sütemények vagy palacsinta készítéséhez. Jól alkalmazható cöliákiában, azaz veleszületett gluténérzékenységben szenvedő betegek esetében is.

Párna - A hajdinahéjjal - vagy a mustármag és hajdinahéj keverékével - töltött párna javítja az alvás minőségét, kedvező hatással van a gerincoszlop nyaki szakaszára, és csillapítja annak fájdalmát.

Késztermékek - A hajdinakivonatot különböző rutintartalmú tabletták vagy kapszulák formájában is lehet kapni. Ezeket általában étkezés után kell bevenni. Többek között az érfalak megerősítésére használatosak.

ÉRDEMES TUDNI

A hajdina rutintartalma a virágzás időszakában a legmagasabb, azután rohamosan csökken. A túl lassú szárítás vagy a túl hosszú tárolás is a rutintartalom egy részének elvesztéséhez vezethet.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.