2020.09.21. 17:52:48 14466 361

Használj olívaolajat otthon – és ne csak főzésre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az olívaolaj nagyon ajánlott a konyhában is, hiszen egészségesebb a napraforgóolajnál és ízletesebb is lesz vele az ételünk, ám nem ez az egyetlen felhasználási módja. A háztartásban is sok helyen nagyon hasznos, számtalan dolgot lehet vele helyettesíteni szükség esetén.

Olívaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olívaolaj

Mint korábban már olvashattad (az ókorból örökölt szépségtippjeink között) [link még nincs], az olívaolaj nagyszerű, egészséges összetevője az otthoni haj-, és bőrápolásnak, de még ezen felül is érdemes otthon tartani egy üveggel. Nem csak étkezési céllal… Ha helyettesítenéd a káros és környezetszennyező vegyi anyagok egy részét, akkor használ nyugodtan belőle!

Festék leszedésre

Mikor a nagy munkálkodás közepette itt-ott festékesek leszünk vagy egyéb ragacsos anyaggal kenjük össze a kezünket, készítsünk kéztisztítót pár csepp olívaolajból, egy csipet sóval. Az olívaolaj a zsíros, ragacsos szennyeződést oldja majd egy kis dörzsöléssel, míg a só természetes bőrradírként funkciónál. Ezzel együtt a bőrünk ápolt és puha lesz, éppen az ellenkezője, mintha erős szappannal próbálnánk eltávolítani a szennyeződést. Gyermekeknél ez különösen fontos, hiszen az ő bőrük még érzékenyebb, puhább a mienknél.

Bútorápolásra

Mint azt tapasztalhattuk a kézápolás során, az olívaolaj nem hagy ragacsos, olajos érzetet a bőrünkön beszívódás után. Ez szintén nagyon hasznos tulajdonság a bútorápolásban is! Egy kanál citromlét keverjünk egy teáskanál olívaolajhoz és dörzsöljük át egy, az elegybe mártott puha ronggyal a bútor felületét! Fára és bőrre egyaránt kiváló.

Ha fényes acél a cél

Minden egyéb adaléktól mentesen csöpögtessük az olajunkat puha, szálmentes kendőre és dörzsöljük át vele rozsdamentes acélból vagy rézből készült tárgyainkat. Körkörös mozdulatokat használjunk, távolítsunk el minden szennyeződést, a végeredmény pedig szebb lesz, mint újkorában! Míg a szemcsés polírozást könnyű elrontani, sőt roncsolhatja is a tárgyak felületét, az olívaolaj valóban csak emel majd a tárgy szépségén.

Matrica és rágó ellen

Rossz helyen ragadt matrica, vagy eltávolítani kívánt címke sem lesz akadály ezentúl. Kenjünk rá olívaolajat, hagyjuk hatni néhány percig, majd húzzuk le. A felületet később enyhén szappanos vízzel zsírtalaníthatjuk, és a címkének már nyoma sincs. Hajba ragadt rágógumi problémájával sem kell kétségbe esnünk ezentúl! Öntsünk rá egy kis olívaolajat, hagyjuk rajta 5-10 percig, majd húzzuk ki a rágót a szálak közül! Közben a hajunkat is szépen ápolja, hidratálja, akár hajvégápolóként is alkalmazhatjuk – akkor is, ha nem ragadt bele rágó.

Tetűirtóként

A fejtetű a legtisztább családokban is felütheti a fejét – elsősorban az intézménybe járó gyermekeken. Az olívaolaj feloldja az élősködők kitinvázát, ráadásul megfulladnak, így menekülésre sincs esélyük. Öntsük száraz hajra, majd alaposan, sűrű fésűvel fésüljük ki. Tegyünk fel zuhanysapkát egy fél napig, majd egy alapos hajmosást almaecetes öblítés kövessen, amit éjjelre is hagyjunk a hajon. Reggeli hajmosás után az élősködő maradék tojásait is eltávolíthatjuk egy fésüléssel.

Cipőápolásra

Ha bőr, vagy műbőr cipőd kezd viseltes lenni, esetleg kezded felkészíteni a téli cipőid a következő időszakra, vegyi készítmények helyett az olívás üvegért nyúlj inkább! A cipőkrémnek már a szagán érződik, hogy nem túl egészséges összetétel a környezetünk számára, az olívaolajjal azonban senkinek nem ártasz!

Nyikorgás ellen

Ideje beolajozni az ajtó zsanérját? Tegyél vattapamacsra az olívaolajból és dörzsölgesd át vele a fémet. Még egyszerűbb, ha szórófejes flakonból spricceled a nyikorgó ajtó vasalatára. Tegyél mögé egy kartonpapírt, hogy a falat azért ne zsírozd össze!

Forrás: napidoktor.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.