2020.09.21. 17:52:48 14379 361

Használj olívaolajat otthon – és ne csak főzésre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az olívaolaj nagyon ajánlott a konyhában is, hiszen egészségesebb a napraforgóolajnál és ízletesebb is lesz vele az ételünk, ám nem ez az egyetlen felhasználási módja. A háztartásban is sok helyen nagyon hasznos, számtalan dolgot lehet vele helyettesíteni szükség esetén.

Olívaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olívaolaj

Mint korábban már olvashattad (az ókorból örökölt szépségtippjeink között) [link még nincs], az olívaolaj nagyszerű, egészséges összetevője az otthoni haj-, és bőrápolásnak, de még ezen felül is érdemes otthon tartani egy üveggel. Nem csak étkezési céllal… Ha helyettesítenéd a káros és környezetszennyező vegyi anyagok egy részét, akkor használ nyugodtan belőle!

Festék leszedésre

Mikor a nagy munkálkodás közepette itt-ott festékesek leszünk vagy egyéb ragacsos anyaggal kenjük össze a kezünket, készítsünk kéztisztítót pár csepp olívaolajból, egy csipet sóval. Az olívaolaj a zsíros, ragacsos szennyeződést oldja majd egy kis dörzsöléssel, míg a só természetes bőrradírként funkciónál. Ezzel együtt a bőrünk ápolt és puha lesz, éppen az ellenkezője, mintha erős szappannal próbálnánk eltávolítani a szennyeződést. Gyermekeknél ez különösen fontos, hiszen az ő bőrük még érzékenyebb, puhább a mienknél.

Bútorápolásra

Mint azt tapasztalhattuk a kézápolás során, az olívaolaj nem hagy ragacsos, olajos érzetet a bőrünkön beszívódás után. Ez szintén nagyon hasznos tulajdonság a bútorápolásban is! Egy kanál citromlét keverjünk egy teáskanál olívaolajhoz és dörzsöljük át egy, az elegybe mártott puha ronggyal a bútor felületét! Fára és bőrre egyaránt kiváló.

Ha fényes acél a cél

Minden egyéb adaléktól mentesen csöpögtessük az olajunkat puha, szálmentes kendőre és dörzsöljük át vele rozsdamentes acélból vagy rézből készült tárgyainkat. Körkörös mozdulatokat használjunk, távolítsunk el minden szennyeződést, a végeredmény pedig szebb lesz, mint újkorában! Míg a szemcsés polírozást könnyű elrontani, sőt roncsolhatja is a tárgyak felületét, az olívaolaj valóban csak emel majd a tárgy szépségén.

Matrica és rágó ellen

Rossz helyen ragadt matrica, vagy eltávolítani kívánt címke sem lesz akadály ezentúl. Kenjünk rá olívaolajat, hagyjuk hatni néhány percig, majd húzzuk le. A felületet később enyhén szappanos vízzel zsírtalaníthatjuk, és a címkének már nyoma sincs. Hajba ragadt rágógumi problémájával sem kell kétségbe esnünk ezentúl! Öntsünk rá egy kis olívaolajat, hagyjuk rajta 5-10 percig, majd húzzuk ki a rágót a szálak közül! Közben a hajunkat is szépen ápolja, hidratálja, akár hajvégápolóként is alkalmazhatjuk – akkor is, ha nem ragadt bele rágó.

Tetűirtóként

A fejtetű a legtisztább családokban is felütheti a fejét – elsősorban az intézménybe járó gyermekeken. Az olívaolaj feloldja az élősködők kitinvázát, ráadásul megfulladnak, így menekülésre sincs esélyük. Öntsük száraz hajra, majd alaposan, sűrű fésűvel fésüljük ki. Tegyünk fel zuhanysapkát egy fél napig, majd egy alapos hajmosást almaecetes öblítés kövessen, amit éjjelre is hagyjunk a hajon. Reggeli hajmosás után az élősködő maradék tojásait is eltávolíthatjuk egy fésüléssel.

Cipőápolásra

Ha bőr, vagy műbőr cipőd kezd viseltes lenni, esetleg kezded felkészíteni a téli cipőid a következő időszakra, vegyi készítmények helyett az olívás üvegért nyúlj inkább! A cipőkrémnek már a szagán érződik, hogy nem túl egészséges összetétel a környezetünk számára, az olívaolajjal azonban senkinek nem ártasz!

Nyikorgás ellen

Ideje beolajozni az ajtó zsanérját? Tegyél vattapamacsra az olívaolajból és dörzsölgesd át vele a fémet. Még egyszerűbb, ha szórófejes flakonból spricceled a nyikorgó ajtó vasalatára. Tegyél mögé egy kartonpapírt, hogy a falat azért ne zsírozd össze!

Forrás: napidoktor.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.