2021.07.13. 17:56:04 9410 265

Glutén sorozat 1. Miért érdemes elkerülni a glutént? Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon sokat lehet olvasni/hallani a gluténról, hiszen rengetegen érzékenyek rá, sokak esetében pedig allergiás reakciókat is kiválthat. Emiatt rengeteg gluténmentes termék elérhető a piacon, sőt, már az éttermek és cukrászdák választékában is megtaláljuk őket.

Gluténmentes ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentes ételek

Mi a glutén és érdemes-e akkor is elkerülni, ha nem tudsz róla, hogy érzékeny vagy rá?

A glutén egy összetett fehérje, amely különböző gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs) található meg. Fontos szerepe van a kenyerek, tészták készítésénél, hiszen ezek az ételek a gluténnak is köszönhetik puha, lágy állagukat, tartósságukat. Pontosan ezen tulajdonságai miatt nagyon sok késztermékbe is becsempészik ezt a fehérjét.

Hogyan viselkedik a glutén a szervezetünkben?

A glutén nehezen emészthető meg egészséges bélrendszerrel rendelkező ember számára is, mivel alapvetően ellenáll az emésztőenzimeknek, így ezek a fehérjék gyakorlatilag emésztetlenül jutnak be a vékonybélbe (ahol a tápanyagok nagy részének felszívódása zajlik). A vékonybélben a tápanyagok felszívódása a bélnyálkahártyán keresztül történik, amelyek normális esetben nem engedik át a káros anyagokat, csak a szükséges tápanyagokat. A glutén viszont aktiválja a zonulin nevű hormont, ami megnyitja a bélhám sejtjei közötti „átjárót”, így a szűrőrendszer nem működik megfelelően, és olyan anyagok is átjutnak a bélnyálkahártyán, amelyek normálisan nem tudnának. Ezek különféle molekulák, toxinok, illetve a glutént alkotó egyik fehérje típus, a prolamin is, amelyek így felszívódva, bekerülnek a véráramba. Ott helyileg gyulladásos reakciókat okoznak, hosszú távon károsíthatják a bélnyálkahártyát, súlyos esetben áteresztő belet okozhatnak.

Érdemes-e kerülni a glutént?

A fenti hatások miatt mindenki számára előnyös, ha kerüli a glutént, főleg akkor, ha amúgy is gyengébb a bélrendszere, vagy különböző emésztési problémái vannak (hasmenés, székrekedés, ezek váltakozása, rendszeres puffadás, rossz közérzet, diszkomfortérzés). Autoimmun megbetegedéseknél (pl. 1-es típusú cukorbetegség, cöliákia, rheumatoid arthritisz, szklerózis multiplex, lupusz, Sjörgen-szindróma, Crohn betegség), illetve ismétlődő vetélések esetén is mindenképpen érdemes elhagyni a glutént, hiszen a vérbe kerülve fokozza az immunválaszt, így szerepe van az autoimmun folyamatok elősegítésében.

A jövő keddi cikkben arról lesz szó, hogy mire figyeljünk gluténmentes diéta esetén, mik a veszélyei annak, ha így táplálkozunk.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...