2019.06.19. 16:09:02 11854 313

Egy jel, ami arra utal, hogy a stressz már átlépte a tűréshatárodat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A stressz nem feltétlenül hat negatívan ránk, van, amikor kifejezetten felspanol minket, segít abban, hogy hatékonyak legyünk, és még jól is érezhetjük magunkat egy-egy stresszesebb feladat vagy szituáció közben, hiszen a végeredmény sikerélménnyel kecsegtet. Gyakran azonban olyan mértékű stresszel kell megbírkóznunk, ami túlvan a tűréshatárunkon. Hogyan ismerheted fel?

Stressz, nyugalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stressz, nyugalom

Felkelsz éjszaka?

A brightside.me(https://brightside.me/inspiration-health/waking-up-at-dawn-may-mean-youve-reached-your-stress-breaking-point-739260/) beszámolt egy kutatásról, mely szerint sok minden utalhat arra, hogy túlságosan stresszesen élsz, de ha hajnalban rendszerint ébresztő nélkül felkelsz, pedig nem is vagy korán kelő típus, és nincs is semmi okod arra, hogy olyan korán felkelj, valószínűleg a stesszinted már az egeket veri. Ha éjszaka kapod magad azon, hogy 1-2 órán keresztül nem bírsz aludni és ennek egészségügyi oka nincs - teszem azt változókori hőhullám, fizikai fájdalmak stb. - viszont egy bizonyos problémán és annak megoldásán agyalsz, akkor is arra gyanakodhatsz, hogy túl sok stressz ér manapság.

Itt az ideje pihenni, lazítani!

Néha ki kell engedni a fáradt gőzt, és ha éppen a fent ecsetelt helyzetben találod magad, akkor ne halogasd tovább a pihenést. Amennyiben éppen nem tudsz száz százalékosan elszakadni a stressz forrásától, akkor mantrázd a következőket:

  • Mindent meg lehet oldani. Mindennek van megoldása.
  • Ahogy minden rossz dolog az életben, ez is el fog múlni.

Fontos, hogy észre vedd, a stressz elért arra szintre, amikor már akadályoz a napi teendők elvégzésében, így mindenképpen oldani kell. Erre természetesen megvannak a technikák, hiszen kiszállni és a hátunk mögött hagyni az egész szituációt valószínűleg lehetetlen, de nap mint nap tehetsz azért, hogy ne fokozódjon a probléma. Ha nem törödsz vele, lelki és testi tünetek is jelentkezni fognak: a hajnali ébrenlét lesz a legkisebb közöttük.... Pánikrohamok, folyamatos idegesség, dekoncentráció, türelmetlenség, elhízás, szívbetegségek, cukorbetegség, gyomorproblémák alakulhatnak ki, ha hosszasan kezeletlenül hagyjuk a stresszt.

Az életmód módszeres megváltoztatása segíthet!

A sport és az egészséges étkezési szokásos bevezetése a leghatásosabb természetes gyógymód a stressz ellen. Igaz, egyben a legnehezebb is, hiszen hosszú évek, évtizedek alatt kialakult viselkedési mintákat, magatartást kellene megváltoztatnunk. Ehhez eltökéltség, kitartás, és az is meglehet, hogy külső segítség kell. Jó lenne, ha szakembert keresnénk fel a témában, aki egyénre szabott tanácsokkal lát el, étrendet és edzéstervet is összeállít. Lehet, hogy nem is egy hanem rögtön két, nálunk okosabb szakértő is jól jön ilyenkor. Egy dietetikus és egy személyi edző. Ezenkívül egy jó pszichológus tanácsainak is bizonyára hasznát veszi ilyenkor az ember, aki a lelki egészségével foglalkozik.

Vannak persze általános jótanácsok is, melyekkel javíthatunk a közérzetünkön, de mivel minden ember más és más, így próba-szerencse alapon tesztelhejük ezeket a tippeket magunkon - ártani nem árt alapon.

Futás, kerékpározás, úszás

A fenti mozgásformákat bárki kipróbálhatja, hiszen nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzőre, illetve edzőtársra, hogy elvégezzük őket. Egy jó futócipő, egy kényelmes kerékpár vagy egy úszódressz elegendő, és már indulhatunk is. Ha ízületi gondjaink vannak, akkor mindenképpen az úszást válasszuk, amennyiben ez nem megoldható, akkor kerékpározást. A futás helyett jöhet a gerincjóga is, a nordic walking vagy hosszabb séták a saját tempónkban, ha úgy érzezük, hogy az túlságosan megterhel lenne.

Mediterrán étrend

A mediterrán étrend jótékony hatását már sokan sokféleképpen megállapították. A legutóbb például azt tudhattuk meg, hogy a depresszió megelőzésében is segíthet. Mivel rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztása az alapja, ezért valóban nagyon ajánlott, és egy viszonylag könnyen kivitelezhető étrend.

Ha többet szeretnél tudni róla, akkor ebben a cikkben rengeteg információt megtalálsz: Betegségmegelőzés, fogyás és élvezetes falatok egyszerre - A mediterrán diéta

Meditáció, relaxáció

Most ne arra gondolj, hogy neked mindenáron alfába kell kerülni. Egyszerűen merülj el önmagadban, és zárd ki a külvilágot. Ezt megteheted úgy, hogy keresel egy számodra kellemes helyet, lehúnyod a szemed és csak a légzésedre figyelsz, közben, ha bármilyen gondolatod támad, azt megfigyeled, majd elengeded. A lényeg, hogy ne görcsölj azon, hogy nem bírod kiüríteni az agyad - ez nem megy azonnal, és nem is sikerül mindig, de a mélylégzés és a nyugalom, hidd el, mindenképpen jó hatással lesz rád.

Ha szeretnél profibban meditálni, menj el esetleg egy jóga kurzusra vagy egy meditációs estre, vagy próbáld ki ezeket a tippeket>>

Barátok, család

Élvezd azoknak a családtagoknak és barátoknak a társaságát, akik bátorítanak és feltöltenek. Ennél jobb szabadidős program nem is kell egy stresszes élethelyzetben!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...