2016.06.17. 15:31:49 13210 368

Egészséges élelmiszerek, amelyeket minden héten érdemes fogyasztani!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sőt, hetente akár többször is érdemes az asztalra tenni az alábbi zöldségeket, gyümölcsöket, halakat és más élelmiszereket, valamint a belőlük készített ételeket. Ha neked sem mindegy, hogy mit eszik a család, ellenőrizd ezt a 10-es listát, és gondoskodj róla, hogy mindig legyen otthon legalább 5 közülük!

Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás!

1. Citrom

Egy darab citromban található C-vitamin gyakorlatilag fedezi a napi C-vitamin szükségletet, ami segíthet a koleszterin szint egyensúlyának megtartásában, az immunrendszer erősítésében, sőt még a szép bőr és a jó alak megóvásában is. A citrom gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A citrom segíthet a zöld teában található antioxidánsok hasznosításában is, így ne felejts el egy szeletkét elhelyezni a frissítő teádban sem. 5 ok, hogy miért fogyassz reggel citromos vizet>>

2. Brokkoli

A brokkoli C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, de ezenkívül rengeteg hasznos vitamint és nyomelemet tartalmaz. Vas, folsav és K-vitamin tartalma is kiemelkedő, a legjobban úgy tudjuk megőrizni értékes tápanyagait, ha vízgőz felett pároljuk, és még nagyjából ropogósan, nem pépesen fogyasztjuk el. A csontjaink és úgy általában az egész szervezetünk hálás lesz érte! Bővebben itt olvashatsz a brokkoliról>>

3. Étcsokoládé

Egy 7 grammos szeletke az igazi étcsokoládéból már hatékonyan segíthet megelőzni a magas vérnyomást, ha egyébként egészséges vagy. Flavonoid és antioxidáns tartalma segíthet a rossz koleszterin csökkentésében, így számos betegség megelőzésében. A kedélyállapotodat is javíthatja. Válassz minimum 70%-os kakaótartalmú csokit, hogy valóban az egészséges változatból ehess.

Dió étcsokoládéval - maximálisan táplálóDió étcsokoládéval - maximálisan tápláló

4. Burgonya

Bizony, bizony a burgonya sem olyan egészségtelen, mint hisszük. Persze nem mindegy, hogy olajosan, sült krumpliként vagy főtt krumpliként fogyasszuk… Tudtad, hogy egy vörös burgonyában ugyanannyi folát van, mint például a brokkoliban vagy a spenótban. Ez a B-vitamin fajta elengedhetetlen az új sejtek képződéséhez és a növekedéshez, így terhes nőknek és gyermekeknek kiemelkedően fontos. A folsav lényegében a folátból mesterségesen előállított anyag, amellyel bizonyos ételeket, vitaminokat dúsítanak. A folát természetes módon fordul elő a burgonyában. Az édesburgonya is nagyon egészséges magas A-vitamin tartalma miatt, amely segíthet a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében.

5. Lazac

Nagyszerű forrása az omega-3 zsírsavnak, amelyet a szervezetünk a szívbetegségek megelőzésére, a depresszió ellen és akár a rák ellen is hasznosíthat. Niacint, azaz B3-vitamint is tartalmaz, amely a koleszterin szabályozásban, az energia-háztartásban és a memória fejlesztésben is segíthet, így az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepe lehet. Inkább a vadlazacot válasszuk!

6. Dió

A dió az összes csonthéjas közül a legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazza, természetes segítség lehet a koleszterin szint egyensúlyban tartásában, a szívbetegségek megelőzésében, és az agy karbantartásában. Számtalan fontos ásványi anyagot tartalmaz, mint például a magnézium, a vas, a kálium vagy a kalcium. Ráadásul finom és hazánkban könnyen elérhető, szóval dióevésre fel.

Ha többet szeretnél megtudni erről a finom csonthéjasról, kattints ide: A mindenható dió

7. Avokádó

Nehéz lenne egy bekezdésben felsorolni, hogy miért is olyan a nagyszerű az avokádó. Ott van például E-vitamin tartalma, a sok tápláló rost és omega 3- zsírsav, amely mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a szervezeted egészséges legyen. Ráadásul a héja ellenáll a vegyi anyagoknak, így a gyümölcshús (mivel az avokádó az egy gyümölcs) biztonsággal fogyasztható. Olvass még többet az avokádóról itt>>

Brokkoli és avokádóBrokkoli és avokádó

8. Fokhagyma

Antibakteriális, vírusölő, gomba ellenes és gyulladáscsökkentő hatású – csak néhány dolog, amit az apró gerezdek tudnak. A népgyógyászatban természetes antibiotikumként tartják számon éppen ezen tulajdonságainak köszönhetően. Igaz, pozitív tulajdonságait és vitamintartalmát hő hatására elveszíti, ezért a legjobb az lenne, ha nyersen fogyasztanánk, ezt azonban a szaga miatt csak ritkán tesszük. Mindenesetre érdemes jobban megismerni, és hátha a szag ellen is találtok itt néhány tippet>> ;)

9. Spenót

A sötét zöld levelek bizony mindig jót jelentenek: magas vitamin és ásványi anyag tartalom mellett kevéske kalória és maximum íz. Bár van, aki éppen e karakteres íz miatt nem kedveli a spenótot, pedig érdemes megszeretni, fokhagymával kiegészítve igazi vitaminbomba. Kalcium, vas, magnézium, A, B, C, E-vitamin található benne, melynek köszönhetően hatékonyan segíti szervezetünk helyes működését. A spenótról itt olvashatsz bővebben>>

10. Hüvelyesek

Egyes kutatások szerint, ha hetente legalább 4x eszünk valamilyen hüvelyes zöldséget, mint például babot, lencsét, borsót vagy zöldbabot, azzal akár 22%-kal csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát. Állítólag minél sötétebb a bab, annál több antioxidánst tartalmaz, ez alapján a vörös és a fekete bab a legegészségesebb. Jó növényi fehérje forrás, ráadásul sok rostot és vitamint tartalmaznak. A bab segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Szóval ne becsüljük le a babot!. ;)

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!