2015.05.22. 08:00:00 17148 302

Ne becsüld le a babot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan méltatlanul mellőzik az étrendjükből a babot, mondván, hogy puffaszt és gázosít. Ezt a mellékhatását sajnos nem tudjuk megcáfolni, de koránt sem akkora a baj, mint gondoljuk, ha körültekintően fogyasztjuk, akkor nem kell eme kellemetlen tünetektől tartani.

Bab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bab

A frissen fejtett az igazi

Igaz, a szárított bab könnyen elérhetőbb és olcsóbb is, de azért a frissen fejtett babnak nincs párja. Egy részt magasabb a vitamin és tápanyag tartalma, másrészt ízletesebb is, mint a szárított bab.

A bab csak majdnem tökéletes fehérjeforrás

Jól tudjuk, hogy a bab és a többi hüvelyes fehérjetartalma magas, éppen ezért nem hiányozhat a vegetáriánusok étrendjéből. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tartalmaz olyan minőségű és mennyiségű aminosavat, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen és, ami a húsban megtalálható. Ezt a hiányosságát úgy lehet ellensúlyozni, hogyha teljes kiőrlésű gabonákkal együtt fogyasztjuk, a kettő együtt tudniillik már vetekszik a hússal.

Kiemelkedő a rosttartalma

A bab magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, serkenti a bélmozgást, segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyban tartását, mivel lassan lebomló szénhidrátot tartalmaz (keményítő formájában, amely nagyon lassan bomlik szőlőcukorrá a szervezetben).

Hogyan kerüld el a bab puffasztó hatását?

Puffasztó hatását a benne található triszacharidnak köszönheti, amely emésztés közben gázképződést produkál a bélrendszerben. Megelőzhető e kellemetlen mellékhatás, ha legalább 8 órát áztatjuk a babot, majd az első főzővizét kicseréljük és legalább 40 percig, kis lángon, fedő nélkül főzzük. A jól megválasztott fűszerek is segítenek a bab puffasztó hatásának csökkentésében: kömény, babérlevél, kakukkfű, gyömbér, zsálya, rozmaring, citromfű – illik hozzá és a gyomornak is jót tesz.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag

Többféle B-vitamint (niacin és tiamin, riboflavin), pantonénsavat, magnéziumot, vasat, foszfort, némi C-vitamint és karotint is tartalmaz a bab, ezenkívül telítetlen zsírsavak is találhatóak benne, melyeket a szervezet jól tud hasznosítani.

Figyelmeztetés!

Köszvényben, favizmusban szenvedőknek, monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedőknek (pl: depresszióra is felírják) ajánlott kezelőorvosukkal konzultálni a bab megengedett mennyiségéről.

Forrás: vital.hu, wikipedia.hu, webbeteg.hu | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.