2015.05.22. 08:00:00 17254 302

Ne becsüld le a babot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan méltatlanul mellőzik az étrendjükből a babot, mondván, hogy puffaszt és gázosít. Ezt a mellékhatását sajnos nem tudjuk megcáfolni, de koránt sem akkora a baj, mint gondoljuk, ha körültekintően fogyasztjuk, akkor nem kell eme kellemetlen tünetektől tartani.

Bab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bab

A frissen fejtett az igazi

Igaz, a szárított bab könnyen elérhetőbb és olcsóbb is, de azért a frissen fejtett babnak nincs párja. Egy részt magasabb a vitamin és tápanyag tartalma, másrészt ízletesebb is, mint a szárított bab.

A bab csak majdnem tökéletes fehérjeforrás

Jól tudjuk, hogy a bab és a többi hüvelyes fehérjetartalma magas, éppen ezért nem hiányozhat a vegetáriánusok étrendjéből. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy nem tartalmaz olyan minőségű és mennyiségű aminosavat, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen és, ami a húsban megtalálható. Ezt a hiányosságát úgy lehet ellensúlyozni, hogyha teljes kiőrlésű gabonákkal együtt fogyasztjuk, a kettő együtt tudniillik már vetekszik a hússal.

Kiemelkedő a rosttartalma

A bab magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre, serkenti a bélmozgást, segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyban tartását, mivel lassan lebomló szénhidrátot tartalmaz (keményítő formájában, amely nagyon lassan bomlik szőlőcukorrá a szervezetben).

Hogyan kerüld el a bab puffasztó hatását?

Puffasztó hatását a benne található triszacharidnak köszönheti, amely emésztés közben gázképződést produkál a bélrendszerben. Megelőzhető e kellemetlen mellékhatás, ha legalább 8 órát áztatjuk a babot, majd az első főzővizét kicseréljük és legalább 40 percig, kis lángon, fedő nélkül főzzük. A jól megválasztott fűszerek is segítenek a bab puffasztó hatásának csökkentésében: kömény, babérlevél, kakukkfű, gyömbér, zsálya, rozmaring, citromfű – illik hozzá és a gyomornak is jót tesz.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag

Többféle B-vitamint (niacin és tiamin, riboflavin), pantonénsavat, magnéziumot, vasat, foszfort, némi C-vitamint és karotint is tartalmaz a bab, ezenkívül telítetlen zsírsavak is találhatóak benne, melyeket a szervezet jól tud hasznosítani.

Figyelmeztetés!

Köszvényben, favizmusban szenvedőknek, monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szedőknek (pl: depresszióra is felírják) ajánlott kezelőorvosukkal konzultálni a bab megengedett mennyiségéről.

Forrás: vital.hu, wikipedia.hu, webbeteg.hu | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.