2014.09.09. 06:00:00 8480 84

A fantasztikus brokkoli - életmentő finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A 200-300 éves múltra visszatekintő valóban „zöld”-ség bizarr, spenótszínű rózsáival elsőre nem túl bizalomgerjesztő, de aztán megkóstolva egész más véleményen vagyunk. Nem csak a „vegáknak” nyújt felüdülést a sok rántott sajt, karfiol, gomba stb. után, hanem a húsevők is örömüket lelhetik benne. Lássuk csak, miért is?

Egészséges, finom, zöld. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges, finom, zöld.

Mi szél hozta?

A feltehetően Ciprusról elszármazott, majd olasz és francia földeket is megjárt növény Magyarországon csak körülbelül 20 éve vált ismertté és kedveltté. Neve egyébként olasz származású, jelentése: káposztabimbó. A világháborúk miatt, illetve után Angliában, majd az USA-ban is népszerűvé vált, utóbbi országban napjainkban termesztik is.

Igazi vitaminbomba

Valóban, hiszen tartalmaz A-, C-, E-, B1-, B2 vitamint is, továbbá ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható. Nagy mennyiségben található benne vas, folsav, foszfor, kálium, kálcium, rostok, fehérjék, illetve glükozinolátok.

Utóbbiak, egyéb más, a brokkoliban is megtalálható összetevővel együtt csökkentik a rákos daganatok kialakulásának esélyét (főként a vastagbél-, hasnyálmirigy- tüdő- és gyomordaganatok esetében). De fogyasztása jótékony hatással bír a hólyag-, prosztatarák ellen, továbbá egyes összetevői a petefészekrák kialakulását is akadályozzák.

Rendkívül gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban, továbbá nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt is.

Életmentő szerepek

A rák ellen való küzdelmen túl rengeteg betegség enyhítésében lehetnek segítségünkre ezek a zöld rózsák.

Egyes összetevői (pontosabban az izoticianátoknak nevezett fitovegyületek) akár segíthetik a Basedow-kór (vagyis az autóimmun pajzsmirigy-túlműködés esetén) gyógyítását, hiszen a fent nevezett vegyületek meggátolják a pajzsmirigy túlzott működését.

Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, de egyéb, vérre, vérkeringésre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, de szívünk is szeretni fogja. Segít a vérszegénységben, illetve a fáradékonysággal küzdőknek.

Egy másik alkotója, a magas antoxidáns tartalmú glutation az ízületi gyulladástól szenvedőket támogatja.

És ha nem is éppen fiatalít, tuningolja az öregedéstől hanyatlani kezdő immunrendszerünket.

És még finom is?

Határozottan állathatjuk: igen! Akár krémlevesként, akár egy egyszerű köretként, vagy tésztára, gombával szószként, netán csirkével összesütve, megbolondítva egy kis tejszínnel. Bárhogy isteni és még ezerféle variációja létezik!

Mi most ezt az egyszerű, de annál különlegesebb ételt ajánljuk Nektek!

Vörösboros spagetti brokkolival

Hozzávalók (kb. 4 fő részére):

  • 80 dkg brokkoli(rózsa)
  • 1 üveg vörösbor (7,5 dl)
  • 500 gramm spagetti
  • 4 gerezd, apróra vágott fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/3 csésze olívaolaj (extra szűz)
  • fél teáskanál erős paprika
  • fél teáskanál fekete bors
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 dl finomra reszelt sajt (de ez inkább ízlés szerint)

Elkészítés:

A brokkolirózsákat szedjük szét, majd főzzük meg őket egy nagyobb fazékban. Ha megfőtt, vegyük ki a zöldséget a vízből egy szűrőkanál segítségével, majd forraljuk tovább a vizet.

Ekkor rakjuk bele a spagettit, amit kb. 5 percig főzzünk (kicsit maradjon roppanós a tészta, ne legyen teljesen puha!). Ha kész, a tésztát is vegyük ki a főzővízből, a vizet pedig forraljuk tovább, de a bort és a cukrot már tegyük hozzá. Ha ez megvan, adjuk hozzá a majdnem kész spagettit. Folytonos (óvatos) keverés közben hagyjuk, hogy a folyadék nagy része elpárologjon, és a tészta is „megszívja” magát (kb. 6 perc).

Ezután a fokhagymát és a pirospaprikát egy mély (12 cm-es átmérőjű) serpenyőben pároljuk meg. Amikor a fokhagyma már szép aranyszínű, mehet bele a brokkoli, só, bors, amit kb. 1 perc alatt „összerottyantunk”. Ha ez így megvan, mehet bele a spagetti, amit fogóval addig forgatunk a serpenyőben, amíg a bor felszívódik (kb. 2 perc).

Ha kész, levesszük a tűzről, rászórjuk a sajtot, megkeverjük és már tálaljuk is.

Forrás: vitaminsziget.com, hazipatika.com, brokkoli.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...