2015.09.28. 12:33:43 17731 261

Miért az avokádó a legnagyszerűbb gyümölcs a világon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Először is, tisztázzuk: zöldség vagy gyümölcs? Az avokádó igazából egy semleges ízű gyümölcs, amit zöldségként fogyasztunk. Ha Te is rendszeresen eszed ezt a szuper egészséges ételt, akkor nem kell arra biztatnunk, hogy legalább kóstold meg. De azt vajon tudtad-e, hogy segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is!

Avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Avokádó

Nemcsak magas a rost, antioxidáns, B6 és E-vitamin tartalma, de egészséges zsírsavakkal és káliummal is telítve van. Az egészben a legjobb, hogy ezek a tápanyagok nagyszerűen felszívódnak, ráadásul az avokádó abban is segít, hogy a többi, vele együtt fogyasztott gyümölcsből és zöldségből nyert vitamin és ásványi anyag is hasznosuljon a szervezetben. Nagyon nem mindegy, hogy csak eszünk, vagy tényleg táplálkozunk.

Az avokádó ráadásul az egyik legbiztonságosabb gyümölcs, már ami a vegyi anyagokat illeti, amivel a különböző gyümölcsöket kezel(het)ik. Az avokádó héja távol tartja a növényvédőszereket, így azok nem tudnak a gyümölcshúsba beszívódni. Nagyszerű, nemde? Éppen ezért gyakorlatilag felesleges bio avokádót vásárolni.

Közvetlenül a héj alatt, a sötét zöld hús rengeteg karotint tartalmaz (béta-karotint is), ami segít az A-vitamin előállításában a szervezetnek. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a szem egészségének megőrzésében, ráadásul bizonyos daganatos betegségek, sőt szívproblémák ellen is jól jöhet. Ha a legtöbbet ki akarod hozni az avokádóból, ne hagyj egy vékony rétegnyi finomságot sem a héjban. Az alábbi videóban az avokádó egészségügyi előnyeiről hallhatsz (angolul), és a helyes hámozási technikát is megnézheted: ne kanalazd, inkább húzd le a héját, miután felnegyedelted.

Persze az avokádó sem tökéletes, ahogy ketté vágod, már barnulni is kezd. Nem kell azonban emiatt aggódnod, mert egy kis citrom vagy lime lével megállíthatod vagy legalábbis lelassíthatod ezt a folyamatot. Azzal a módszerrel is megpróbálkozhatsz, hogy hideg vizet öntesz rá, és így tárolod, majd másnap leöntöd róla. A burgonyánál is bevált, nem? :)

Ha még több mindent szeretnél megtudni erről a csodás gyümölcsről, ami a szépségápolásban is nélkülözhetetlen, olvasd el ezt a cikkünket is: A csodás avokádó és egy meglepetés a magból

Guacamole recept – egyszerű mártogatós

  • 3 érett avokádó
  • fél lilahagyma
  • 4-5 érett koktél paradicsom
  • 1 lime leve
  • extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Az avokádót meghámozzuk és összetörjük, a hozzávalókat nagyon apró darabokra vágjuk és az avokádóhoz adjuk. Ráfacsarjuk a limeot, 1-2 kanál extra szűz olívaolajjal megloccsantjuk, sózzuk, borsozzuk és nagyon alaposan összekeverjük az egészet. Tortilla chipsszel fogyasztjuk. Nagyon finom és egészséges mártogatós!

Forrás: sciencealert.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.