2022.08.30. 17:20:00 8049 285

Búcsúznak a nyári ízek: Ezeket a recepteket ne hagyd ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az államalapítás ünnepe után rendre mérséklődik a nyári hőség, amit majd a vénasszonyok nyara kellemesen melengető sugarai váltanak fel – remélhetőleg. Ameddig az éltető napsugár lehetővé teszi, hogy friss terményeket fogyaszthassunk, tegyünk is így!

Töltött édesburgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött édesburgonya

Van nyáriasabb íz a grillen sült ételek ízénél? Na és a paradicsom? Ha teheted, tegyél el belőle sűrű szószként télire, de most is készíthetsz belőle egy különleges pizzát!

Bruschetta pizza

A lédús és édes paradicsom frissen annyira finom, hogy szinte csak fel kell szeletelni és egy kis sóval meg olívaolajjal tálalni. Vagy készíthetsz belőle egy kis plusz munka árán más finomságot is!

Hozzávalók:

Fél csésze olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 gerezd fokhagyma, darálva
500 gr koktélparadicsom, negyedelve
negyed csésze friss bazsalikom levél
só, frissen őrölt fekete bors
450 gr hűtött pizzatészta, szobahőmérsékleten legalább 1 órán át hagyva
280 gr friss mozzarella sajt, vastag szeletekre vágva
2 ek. balzsamecet

A felszeletelt fokhagymát egy kevés olívaolajon - egy kisebb serpenyőben - közepes lángon 5 perc alatt megpároljuk. Vegyük le a tűzről és az olajat hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor szedjük ki a foghagymát, amit más étel készítésekor majd fel tudunk használni.

Melegítsük fel a grillt, vagy a grillserpenyőt a tűzhelyen, közepesen magas hőfokra. Közben egy közepes tálban keverjük össze a paradicsomot, a bazsalikommal, a darált fokhagymával és adjunk hozzá 2 evőkanállal a most készített fokhagymás olajból is. Ízesítsük sóval és borssal, majd tegyük félre.

Nyújtsuk ki a pizzatésztát kerek vagy téglalap alakúra, a grillhez vagy a grillserpenyő alakjához és méretéhez igazodva, ezután kenjük meg a tésztát egy kevés fokhagymás olajjal. Az olajozott oldalával lefelé tegyük sülni, míg kb. 4-5 perc alatt az alja enyhén meg nem szenesedik és hólyagos nem lesz.

Ekkor kenjük meg a tetejét is a fokhagymás olajjal, majd fordítsuk meg. A már megsült oldalra rakosgassuk rá a mozzarellát, majd grillezzük lefedve, amíg a sajt megolvad. Vegyük le a grillről, és egyenletesen adagolva oszlassuk el a sajt tetején a paradicsomos keveréket. Végül locsoljuk meg a balzsamecettel és egy kevés sóval. Durva darabokra vágva tálalható.

Lassan grillezett édesburgonya

A grill alacsony, de intenzív hője még a leghétköznapibb alapanyagokat is varázslatossá varázsolja. Az egész édesburgonya grillezése emellett még nagyon egyszerű. Lássuk, hogy készül az édes, mégis enyhén füstös íz! Melegítsük fel a grillt közepesen magas hőfokra, miközben öblítsük le és dörzsöljük át az édesburgonyát hideg víz alatt.

Miután megszáradt, tegyük a burgonyákat közvetlenül a grillrácsra – a grill hátulja felé, ha más ételeket is grillezünk ezzel egy időben -, fedjük is le. Közben forgassuk is meg, hogy minden oldala átsülhessen, amíg egy késsel könnyen át nem tudjuk szúrni, összesen 35-40 perc kell ehhez. Hiába tűnik az édesburgonya héja égettnek, hagyjuk, hogy a burgonya belül is jól megpuhuljon, mielőtt levesszük a rácsról.

Felosztjuk és megtöltjük a kívánt feltétekkel, például gyógynövényes vajjal, natúr joghurttal, pestóval vagy akár chimichurri, de passzol hozzá a friss ananász és pirított kókuszdió is. Azonnal tálaljuk.

Forrás: www.thekitchn.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.