2016.09.10. 11:16:28 14492 326

Amiről még Horatius is ódákat zengett – A cikória
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha cikória, akkor biztos mindenkinek a belőle készült kávé jut az eszébe. Így voltam ezzel én is, aztán meglepődve tapasztaltam, hogy ez a több évszázados múltra visszatekintő zöldségnövény sokkal többet rejt magában, mint egy csésze finom, gőzölgő reggeli ital.

Cikória - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cikória

A kesernyés ízű, világos, zsenge, ám roppanós levelek, a halványsárga, esetleg fehér, majd zöld színben végződő levelekből álló tőrózsa ezer és egy titkot rejt magában.

A múlt…

Már a rómaiak és a görögök is ismerték, termesztése a XVII., illetve a XIX. században indult meg (utóbbi a salátacikória évszázada volt), és szép lassan elkezdte meghódítani Európa nagyobb országait. Franciaország, Olaszország, Hollandia után nálunk is egyre népszerűbb lesz.

De mi köze a cikóriának a medvéhez?

Senkinek sem kell bemutatnunk gyermekkorunk, de akár felnőttkorunk nagy kedvencét, a cikória gyökeréből készített pótkávét, melynek csomagolásán egy mackó biztat minket, hogy igyunk mi is az élénkítő italból. Nem csak a kedves csomagolás és a maci biztatása, hanem egyebek is indokolják, hogy ezt a fajta kávét válasszuk a koffeines helyett. Ha egészségügyi vagy más indokból le kell, vagy le szeretnénk mondani az „igazi” kávé fogyasztásáról, a cikória alapú pótkávé segíthet nekünk ebben. „Segítőkészségén” és koffeinmentességén kívül magasabb tápanyag és fehérjetartalma is a cikóriakávé mellett szól.

Ami miatt ne csak kávéként fogyaszd

Azon kívül, hogy gazdag fehérjeforrás, zsír- és szénhidráttartalma is jelentős. Ezen kívül folsav, magnézium és ballasztanyag tartalma sem elhanyagolható. Ha ez még mindig nem lenne elég indok számodra, hogy rendszeresen, de legalább alkalmanként fogyaszd, akkor elmondjuk, hogy rengeteg A-, B1-, B2-, és C-vitamint, valamint foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és niacint tartalmaz. Gyökerének 15 %-os inulintartalma igen jelentős.

És még néhány érv a cikória mellett

Nem csak vitamin- és ásványi anyag tartalma jelentős, de gyógynövényként sem elhanyagolható. Jótékony hatással van a májműködésre és az anyagcserére, emésztésre. Hashajtó hatása is remek, de élénkítő, gyulladáscsökkentő is egyben. A vastagbél mikroflórájának összetételének, élettani szerepének is kedvező, egyes vizsgálatok szerint e szerv rákosodásának kockázatát is csökkenti.

Cikória a kávén túl

Nem csak a finom ital, de akár krémleves, saláta, köret, virslivel töltött finomság is készülhet belőle, de sütni is lehet. Sőt, nyersen is érdemes kipróbálni. Olyan fűszerekkel passzol össze leginkább, mint a curry, a kapor, a gyömbér, petrezselyemzöld, a citromlé, a fehér bors, a pirospaprika és a szerecsendió. Salátaként dióval, más leveles salátával, zöldpaprikával, paradicsommal, sárgarépával savanyúbb és édesebb gyümölcsökkel is megállja a helyét.

Forrás: hazipatika.com, vitaminsziget.com, antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.