2022.02.27. 17:53:02 9622 284

2+1 világhírű magyar sütemény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár manapság igen közkedveltek a külföldi édességek, azonban érdemes tudnunk, hogy vannak olyan magyar cukrászsütemények, amelyekért viszont a külföldiek rajonganak. A Rigó Jancsi például a „Top 50 legfinomabb sütemények a világban” listájára is felkerült, amit mi magyarok – elfogultság nélkül- teljesen megértünk. Hoztunk még másik 2 olyan magyar süteményt, amelyeket szerte a világban imádnak.

Dobos-torta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dobos-torta

Dobos-torta

A Dobos-torta sikerének kulcsa egy véletlen baleset következménye. Dobos C. József cukrászmester valami olyan dolgot szeretett volna létrehozni 1884-ben, ami maximálisan megfelel a kor kifinomult ízlésének. Azonban azzal nem számolt, hogy a zöld fülű vajköpülője só helyett véletlenül porcukrot kever a vajba. Ezzel azonban egy olyan ízkavalkádot eredményezett, hogy a cukrászmester további fejlesztéseket hajtott végre remekművén. A tortát 1885-ben mutatták be elsőként a nagyközönségnek, ahol jelen volt I. Ferenc József és Erzsébet királyné is. A torta lenyűgözte őket, így elég nagy részben nekik is köszönhető, hogy Európa-szerte ismert sütemény lett a Dobos-torta. A torta olyan karriert futott be, hogy pár hónap alatt Párizsból, Berlinből és Brüsszelből is érkeztek rendelések. Dobos akkoriban kénytelen volt egy olyan speciális fadobozt is feltalálni, amelyben sérülésmentesen tudták szállítani a mesterművét. Dobos sokáig hétpecsétes titokként őrizte a receptet, majd 1906-ban, mikor felhagyott mesterségével, az összetételt a cukrász ipartestületnek adományozta azzal, hogy a cukrászok ezentúl szabadon felhasználhatják. Bizonyára azt ő sem gondolta, hogy vajas krémje 125 év után is az egyik legnépszerűbb cukrászati alapanyag lesz.

Rákóczi-túrós

Nem, nem a híres fejedelemhez köthető ez a remek csoda. A sütemény, korának legképzettebb, világot látott szakácsmesteréről, Rákóczi Jánosról kapta a nevét. A torta az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, és bár nem került fel a dobogóra, de a lekváros, habos, omlós Rákóczi-túrós mindörökre beírta magát a világ cukrásztörténelmébe. Az eredeti recept dara, sütőpor hozzáadása nélkül készült. A sült túrókrémnek lágynak kell lennie, a lekvárnak folyékonynak és a tetejére kerülő tojáshabból csak annyira van szükség, hogy a könnyű rács megtartsa a lekvárt.

Rigó Jancsi

Egy sütemény, amelyhez egy romantikus történet is párosul. Rigó Jancsi a 19. század egyik híres prímása volt. Bolondultak érte a nők. Többek között egy amerikai milliomos lány is, akinek ugyan volt már férje, de nem tudott ellenállni a prímás személyének. A nő hátrahagyva az addigi életét közel 10 évig járta Rigó Jancsival a világot. Az évek alatt rendszeresen meglátogatták a kedvenc pesti cukrászdájukat, ahol az imádott csokis sütijüket ették. A cukrászt annyira megérintette a pár szerelmi élete, hogy a süteményt elnevezte Rigó Jancsinak. Rigó Jancsi még ennyi idő után is elismert desszert, nemcsak itthon, de a határon túl is.

Forrás: receptneked.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.