2022.02.27. 17:53:02 9606 284

2+1 világhírű magyar sütemény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár manapság igen közkedveltek a külföldi édességek, azonban érdemes tudnunk, hogy vannak olyan magyar cukrászsütemények, amelyekért viszont a külföldiek rajonganak. A Rigó Jancsi például a „Top 50 legfinomabb sütemények a világban” listájára is felkerült, amit mi magyarok – elfogultság nélkül- teljesen megértünk. Hoztunk még másik 2 olyan magyar süteményt, amelyeket szerte a világban imádnak.

Dobos-torta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dobos-torta

Dobos-torta

A Dobos-torta sikerének kulcsa egy véletlen baleset következménye. Dobos C. József cukrászmester valami olyan dolgot szeretett volna létrehozni 1884-ben, ami maximálisan megfelel a kor kifinomult ízlésének. Azonban azzal nem számolt, hogy a zöld fülű vajköpülője só helyett véletlenül porcukrot kever a vajba. Ezzel azonban egy olyan ízkavalkádot eredményezett, hogy a cukrászmester további fejlesztéseket hajtott végre remekművén. A tortát 1885-ben mutatták be elsőként a nagyközönségnek, ahol jelen volt I. Ferenc József és Erzsébet királyné is. A torta lenyűgözte őket, így elég nagy részben nekik is köszönhető, hogy Európa-szerte ismert sütemény lett a Dobos-torta. A torta olyan karriert futott be, hogy pár hónap alatt Párizsból, Berlinből és Brüsszelből is érkeztek rendelések. Dobos akkoriban kénytelen volt egy olyan speciális fadobozt is feltalálni, amelyben sérülésmentesen tudták szállítani a mesterművét. Dobos sokáig hétpecsétes titokként őrizte a receptet, majd 1906-ban, mikor felhagyott mesterségével, az összetételt a cukrász ipartestületnek adományozta azzal, hogy a cukrászok ezentúl szabadon felhasználhatják. Bizonyára azt ő sem gondolta, hogy vajas krémje 125 év után is az egyik legnépszerűbb cukrászati alapanyag lesz.

Rákóczi-túrós

Nem, nem a híres fejedelemhez köthető ez a remek csoda. A sütemény, korának legképzettebb, világot látott szakácsmesteréről, Rákóczi Jánosról kapta a nevét. A torta az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült, és bár nem került fel a dobogóra, de a lekváros, habos, omlós Rákóczi-túrós mindörökre beírta magát a világ cukrásztörténelmébe. Az eredeti recept dara, sütőpor hozzáadása nélkül készült. A sült túrókrémnek lágynak kell lennie, a lekvárnak folyékonynak és a tetejére kerülő tojáshabból csak annyira van szükség, hogy a könnyű rács megtartsa a lekvárt.

Rigó Jancsi

Egy sütemény, amelyhez egy romantikus történet is párosul. Rigó Jancsi a 19. század egyik híres prímása volt. Bolondultak érte a nők. Többek között egy amerikai milliomos lány is, akinek ugyan volt már férje, de nem tudott ellenállni a prímás személyének. A nő hátrahagyva az addigi életét közel 10 évig járta Rigó Jancsival a világot. Az évek alatt rendszeresen meglátogatták a kedvenc pesti cukrászdájukat, ahol az imádott csokis sütijüket ették. A cukrászt annyira megérintette a pár szerelmi élete, hogy a süteményt elnevezte Rigó Jancsinak. Rigó Jancsi még ennyi idő után is elismert desszert, nemcsak itthon, de a határon túl is.

Forrás: receptneked.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...