2024.10.19. 08:28:02 915 40

„Változnak az évszakok…” – Ezzel együtt az alvási szokások is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy az ősz beköszönt, és a nappalok egyre rövidebbek lesznek, sokan érezzük, hogy alvási szokásaink is változnak. A hűvösebb, sötétebb reggelek gyakran arra csábítanak, hogy tovább maradjunk az ágyban, míg az esti korai sötétedés miatt hajlamosabbak vagyunk korábban lefeküdni.

Pihenés ősszel Fotó: 123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pihenés ősszel Fotó: 123rf.hu

Az őszi időszak tökéletes alkalom arra, hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk az alvásunk minőségére, hiszen a természet ritmusát követve testünk is pihenésre vágyik. Ilyenkor érdemes puha, meleg ágyneművel készülni, és akár egy forró ital vagy egy jó könyv segítségével relaxálni lefekvés előtt. A hűvösebb éjszakák előnye, hogy könnyebb elérni az ideális alvási hőmérsékletet, ami segít a mélyebb, pihentetőbb alvásban. Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű alvásról sem – az őszi időszak a tökéletes alkalom, hogy újra feltöltődjünk!

De miért is szeretnénk gyakrabban találkozni az álommanóval, ha beköszönt az ősz!

Mindez összefüggésben van a sötét-világos órák arányának változásával, ezzel összefüggésben pedig a melatonin-, szerotonintermelés is változik. Míg este, a hamarabb elérkező sötét miatt előbb elkezdünk melatonint termelni, hamarabb elálmosodunk, addig reggel, a később érkező világosság miatt a szerotonin termelés is később kezdődik. És igen, a kellemesebb, hűvösebb hőmérsékletben is jobban esik az alvás, mint nyáron, amikor a forróság miatt alig-alig bírtuk magunkat kipihenni.

Hogyan kaphatunk erőre ősszel, ha húz az ágy?

Minél többet vagyunk a friss levegőt, annál energikusabbak leszünk, hiszen a szabadban végzett mozgás, legyen az egy-egy séta, futás, jó hatással lesz az egészségünkre.

Nincs mese, kénytelenek leszünk előbb ágyba bújni, hogy reggel könnyebben induljon a nap. A napközbeni szundikat (ha egyáltalán jutott rá idő korábban) pedig egy kicsit szüneteltessük, vagy vegyük rövidebbre.

Forrás: brigitte.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Telt idomok, formás farmer – 1+1+1 fazon, ami szuperül mutat a kerek formákon

A farmer örök klasszikus, ami sosem megy ki a divatból, és szinte mindenkinek jól áll. De valljuk be, nem minden fazon egyformán előnyös minden testalkatra. A teltebb hölgyek számára például vannak olyan farmerfazonok, amelyek különösen jól kiemelik az alakot, miközben kényelmesek és divatosak is maradnak.

Néha légy, csak úgy! Mi az a slow life?

Lassíts már egy kicsit! Sokszor hallod te is ezt a környezetedtől, igaz? Manapság annyira felgyorsult a világ körülöttünk, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy robotpilóta üzemmódban kapcsolva, hetek, hónapok telnek el úgy, hogy elfeledkezünk saját magunkról. Csakis arra koncentrálunk, hogy minél több dolgot kipipáljunk a képzeletbeli teendő listánkon. A slow life (vagyis lassú életmód) egy olyan életfilozófia, amely arra bátorít, hogy lassítsunk, tudatosabban éljük meg a pillanatokat, a legapróbb örömöket, és ne hagyjuk, hogy a mindennapi rohanás teljesen eluralja életünket. Ér magunkkal törődni, és jóllétünk érdekében előrébb kerülni a saját magunk által felállított lajstromon!

Már felnőtt betegségek esetén is használható a Semmelweis HELP

Felnőtt betegségek kapcsán is használható a Semmelweis Egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP. Szemészettel, szülészet-nőgyógyászattal és az általános, felnőtt háziorvosi területtel bővült a közel egy éve publikált mobil- és webalkalmazás, amely abban nyújt segítséget, hogy a felhasználó betegsége vagy balesete esetén mikor kell elindulni az ügyeletre, a kórházba, a szakorvoshoz, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.