2023.06.15. 17:15:00 7297 242

Ússz és evezz! Röviden a vízi sportok egészségügyi hatásairól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úszás szakértőnk, Szenilla „sport és egészség” rovata következik. Szenilla saját életmódjából fakadó tapasztalataiból inspirálódott, és ki más tudná jobban, mitől lesz áramvonalas testünk, mint egy hal? A viccet félretéve, tényleg nagyon hasznos számunkra, ha a nyári hónapok alatt kiélvezzük a vízisportok előnyeit!

SUP, azaz deszkás evezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com SUP, azaz deszkás evezés

Az úszás különböző technikáit nem csak amiatt érdemes elsajátítani, mert mindenre fel kell készülni egy esetleges hajókirándulás bevállalásakor, hanem azért is, mert ez egy minden életkorú ember számára alkalmas sport. Az úszásban az is jó, hogy egész évben művelhető mozgásforma, hála a fedett uszodáknak.
Habár vannak, akiknek érzékeny a szeme és a füle, nekik sem kell lemondani a vízzel kapcsolatos szabadidős tevékenységekről: Ők ragadjanak evezőlapátot!

Amiért nem csak ázni, de tempózni is érdemes a medencében!

Az úszást edzettségi szintünknek megfelelő módon végezhetjük, a laza edzéstől kezdve egészen a tempósabb kardió edzésig. Állóképességünk javulása biztosan nyomon követhető lesz, ha rendszeres edzés programként ezt a sportágat választjuk. Ezen kívül azonban még számos előnyös hatása lehet ránk nézve:

  1. A test szinte összes izma edzhető vele.
  2. A felhajtóerőnek hála az ízületek megterhelése nélkül végezhető ez a sport.
  3. Egészséges étrendre térve az úszással a fogyáshoz elegendő kalória égethető el, ha testsúlycsökkentés a célunk, valamint szabályozza a szervezet testzsírszázalékát.
  4. Az úszás a speciális légzés technikának köszönhetően edzi a tüdőt.
  5. Rendszeresen végezve erősíti a szívet.
  6. Nem csak a testünk, de agyunk egészségét és edzettségét (összpontosítás) is javíthatjuk vele. Sőt, szabadtéren végezve még nagyobb mentális hatása lehet a természeti környezet jóvoltából.

Az evezős sportok (kajak, kenu, sárkányhajó, SUP stb.) pozitív egészségügyi hatásai

Hogy azok is élvezni tudják a víz nyújtotta lehetőségeket, akik nem szeretnék a hullámok alá dugni a fejüket, csónakba is ülhetnek - vagy deszkára is pattanhatnak. Ezeknek a szabad levegőn végzett sportoknak általában közösségépítő ereje is van, ezzel téve még egy lapáttal a mentális egészségünket javító (pl. stresszcsökkentés) hatásra.
Az izmok közül inkább a karok és a felsőtest izmai lesznek igénybe véve, de aerob mozgásformaként az állóképesség ugyancsak remekül növelhető az ilyen vízi sportokkal.
Amennyiben szívünk és tüdőnk kapacitását növelnénk, szintén ajánlható szabadidős tevékenységként az evezés.

Forrás: goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.