2022.08.24. 17:20:00 7370 287

Új és fenntartható tápanyagforrást engedélyeztek: Ismerd meg a vízidarát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyugati kényelem és keleti élelem? Vagy hogyan is van ez? Délkelet-Ázsia furcsa élelmiszere zöld utat kapott európai fogyasztásra is. Az algák mellett ismét apró falatok érkeznek a tányérainkra egyenesen a vízből!

Ehető vízidara - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ehető vízidara

Thaiföld és Mianmar után immár hazánkban is élelmiszerként fogadhatjuk a békalencsefélék családjába tartozó vízinövényt, amely a vízidara nevet viseli.
A jövő élelmiszerei, köztük sok furcsasággal, mint például a rovarok, újabb taggal gazdagodtak azzal, hogy az év elején a vízidara is bekerült az Európai Unió engedélyezett és jegyzékbe vett forgalomba hozható élelmiszerek csoportjába.

A vízidara

Ez az élelmiszerként is felhasználható növény a Föld legapróbb virágzó növénye! Élelmezési célokra két fajtáját használják: egyik a Wolffia arrhiza, a másik pedig a Wolffia globosa. Az ázsiai országokban azonban csak khai-nam néven, azaz a víz tojása néven emlegetik.

Miért fogyasszunk vízidarát?

Délkelet-Ázsiában nem véletlen fogyasztják -zöldségként - már évszázadok óta, hiszen felismerték, hogy rendkívül jó fehérjeforrás. A vízidara gazdag rostforrás, emellett bórt, vasat, cinket, mangánt, valamint polifenolokat is tartalmaz. Ne feledkezzünk meg a vitaminokról sem, hiszen ez a növény B12-vitaminban ugyancsak gazdag.
A növényi fehérjék iránt megnövekedett igény karolta fel ezt a szegények eledeleként aposztrofált növényt, amit tápanyagtartalma mellett az tesz igazán vonzóvá, hogy kimondottan könnyű fenntartható és környezetbarát módon termeszteni.

Hogyan fogyasztható a vízidara?

Eredeti ázsiai receptek híján csupán csak találgatni lehet, de a józan paraszti észre hallgatva talán saláták vagy turmixok összetevőjeként (mindkettőnél előfőzve), vagy különféle zöldséges levesekbe főzve lehet felhasználható. Ezen a vonalon elindulva tölthető vele tavaszi tekercs, de zöldséges pite töltelékeként sem elképzelhetetlen.

A termőföld nélkül gyorsan szaporítható vízidara akkor felel meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, ha bizonyítható, hogy megfelelő annak a víznek a környezeti állapota, amelyiken a növényt termesztik.

Forrás: www.elobolygonk.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...