2015.10.04. 08:25:27 11622 303

Tök, az ősz színes csodája – Recepttel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sütőben sütve, vagy krémlevesként, esetleg valamilyen édesség alapanyagaként is megállja a helyét ez a csodás őszi zöldség. Nem csak Halloween alkalmával kellene rá nagyobb figyelmet fordítani, hanem a hűvös évszak többi hónapjában is. Adunk néhány okot, hogy miért.

Tök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tök

Szuper finomság a szuper fogyáshoz

Mivel 10 dkg nagyjából 23-27 kalóriát tartalmaz, így tökéletesen beilleszthető a legújabb, vagy a régi, jól bevált, de frissítésre váró diétádba. Ha van lehetőséged benti grillezésre, a tök arra is alkalmas, melyet finom salátával fogyaszthatsz. De a belőle készült krémleves is rendkívül finom és tápláló étel lehet. Ez az isteni étel melegíti a lelket és erősíti az immunrendszert a hűvösebb időszakokban. Alacsony zsírtartalmának köszönhetően remek alternatívája lehet a burgonyának.

Amiért még inkább szuper

A tök „szuperságát” tovább növelhetjük, ha tudjuk, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Ez a narancssárga finomság olyan vitaminokban gazdag, mint a B6, mely a vérképződésért felel, vagy az A-, C- és E-vitaminok, melyek a sejtek védelméért tehetnek sokat, illetve szemünk és bőrünk is hálás lesz ezek fogyasztásáért. Antioxidáns tartalmának köszönhetően szervezetünk könnyebben felveszi a harcot a rák ellen. A benne lévő kálium az izomzatnak, a kalcium a csontokban, az idegeknek és az izmoknak fontos. A cink pedig erősíti és még szebbé varázsolja körmünket, hajunkat, bőrünket, továbbá immunrendszerünk is meghálálja rendszeres fogyasztását. A tökben lévő béta-karotin pedig nemcsak annak szép, narancssárga színét adja, hanem nekünk is segít felvenni a harcot környezetünk negatív hatásai ellen.

Amiért magját is érdemes fogyasztani

Azon kívül, hogy isteni finom, akár salátára teszed, akár a krémlevesedet ízesíted vele, vagy a reggeli pirítósodra kerül belőle, érdemes még azért is rendszeres beiktatni a napi menüdbe, mert rendkívül jó hatással van a koleszterinszintedre. Emellett a prosztata jótékony megnagyobbodásával járó tüneteket is enyhíti. Magas fehérjetartalma miatt különösen ajánlott a hús fogyasztását kerülőknek.

Hogyan válaszd ki az igazit?

Ha egy egész sütőtököt szeretnél megvenni, a zöldség kopogtatásával leellenőrizheted, hogy fogyasztásra alkalmas-e? Ha igen, akkor üreges hangot hallasz majd. Ha az apró szár kissé elkezdett száradni, az arra utalhat, hogy nemrég „szüretelték”. Ha nem tartod túl megbízhatónak kopogtatós technikát, válassz félbe, vagy még kisebb darabokra vágott sütőtököt.

Hogyan tárold?

A „felezett” változat frissentartó fóliába csomagolva, hűvös helyen tartva egy héten belül elfogyasztandó. Az egész, „kopogtatós”, sértetlen héjjal rendelkező tök szintén hűvös, száraz helyen nagyjából 1 hónapig, de akár fél évig is kihúzhatja.

Milyen finomságokat készíthetsz belőle?

A levesen kívül például? Akár ilyen különlegességeket is!

Fahéjas savanyított tök

Hozzávalók (kb. 2 db, fél literes üveghez)

  • 1 kg tökhús

  • 1,5 fehérborecet

  • 3 dl víz

  • 1 darabka gyömbér

  • 1 db szegfűszeg

  • Citrom (leve vagy héja)

  • 30 dkg cukor

  • 1 teáskanál só

  • 1 rúd fahéj

A tököt kis kockákra vágjuk. Minden összetevőt a tökkel együtt felforralunk, amíg a zöldség „roppanós” nem lesz (vagyis még nem teljesen főtt meg). Ha a tök kész, az üvegekbe töltjük az egészet és lezárjuk. A sütőt 180°C-ra melegítjük. Egy tepsit megtöltünk vízzel és az üvegeket kellő távolságba beleállítjuk, és betesszük a sütőbe. Ha a víz a tepsiben gyöngyözni kezd, kikapcsoljuk a sütőt és még 30 percig hagyjuk állni az üvegeket bent. Ha kihűlt, hűtőben tudjuk tárolni.

Tökös brownie

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 10 dkg tök, felkockázva

  • 22 dkg étcsoki

  • 17 dkg vaj

  • 4 tojás

  • 10 dkg aprított mogyoró

  • 20 dkg cukor

  • 12,5 dkg liszt

  • 1 csomag sütőpor

  • Vaj (a pirításhoz)

  • Porcukor (a szóráshoz)

A felkockázott tököt némi vajon megpirítjuk, 1 dl vízzel meglocsoljuk és addig főzzük, amíg a tök finom lágy nem lesz. Öntsük le róla a vizet és pürésítsük a tököt. A vajat és a csokoládét vágjuk/törjük apró kockákra és egy edényben, alacsony lángon olvasszuk fel. A tojást a cukorral verjük habosra, aztán lassan adjuk hozzá a csokis masszát, majd a tököt. Végül mehet bele a mogyoró, a liszt és a sütőpor. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a híg tésztát, szépen egyengessük el, majd 170 °C-os sütőben 20-25 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, szeljük fel kockákra, szórjuk meg porcukorral és figyeljünk, milyen gyorsan elkapkodja a család!:-)

Forrás: gesund.at, ichkoche.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Nagy egymásra találások a filmvásznon! – 4+1 film a romantika jegyében

Hol van már a bohókás április elseje, a kikelet, a mindig vidám húsvéti nyuszi? Elmúltak, elteltek, a tapsifüles pedig elugrált, hogy legyen ideje felkészülni a következő évre. Nekünk pedig maradt a tavasz, a virágillat, a madárcsicsergés, a pillangók a gyomrunkban és persze, a romantikus filmek.