2015.12.19. 08:31:19 10734 276

Tippek a még pihentetőbb alvásért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már csak néhányat kell aludni, és megérkeznek a békés ünnepek, amikor is együtt a család, szeretet, szaloncukor, karácsonyfa, mákos bejgli és mindenféle remek dolog, érzés vár ránk. Ám mindezt jó nagy adag felkészülés előzi meg, amire még van néhány napunk rápihenni. Így tehetjük még hatásosabbá az ágyban töltött perceket.

Ébredés egy pihentető alvás után - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ébredés egy pihentető alvás után

Hogy mind az elalvás, mind az alvás folyamata könnyebb, illetve pihentetőbb legyen, kerestünk néhány tippet Nektek!

Amit a pihentetőbb alvásért tehetsz…

… napközben

Mit más lehetne itt is az egyik kulcsszó, mint a mozgás! Ám ezen kívül nagyon fontos, hogy néha, igény szerint gyakrabban beiktass egy kis pihenést is a hétköznapokba. Itt most nem a napközbeni lustálkodásra gondolunk, sokkal inkább valami olyanra, ami kikapcsol. A kedvenc hobbid, egy baráti találkozó, egy-egy mozi azért bekerülhet a mindennapok repertoárjába is. Amellett, hogy feldobja a kedvedet, még az alvás is pihentetőbb lesz számodra.

…este

Ha lehet, a vacsorát ne időzítsd túl későre. Nagyjából lefekvés előtt 4 órával ejtsd meg a nap utolsó étkezését. Fontos, hogy mindig legyen egy olyan időpont, amikor lezárod a napot, megbeszéled a családdal, vagy a pároddal a nap történéseit. Egy kis tévézést is beiktathatsz, de arra figyelj, hogy körülbelül 2 órával lefekvés előtt már ne bámuld a képernyőt. Ugyanis a TV kék színe az alvás helyett inkább az ébrenlétre ösztönöz. Ugyanígy kerüljenek ki a látókörödből a különböző elektromos kütyük, mint telefon és a többiek.

…elalvás előtt

Szakértők szerint nagyban hozzájárul a még „hatékonyabb” alváshoz, ha nagyjából mindig ugyanabban az időben kerülünk ágyba. És ami fontos, ne akarjunk görcsösen elaludni, merthogy nekünk akkor is aludni kell. Ilyenkor legyen a célunk inkább az ellazulás, és így sokkal előbb jön majd álom a szemünkre. És ami nagyon fontos: ha aludni készülünk, akkor már ne agyaljunk problémákon. Persze, a legnehezebb nem gondolkodni. Ebben az esetben a bajok helyett inkább koncentráljunk valami pozitívra. Elsajátíthatunk különböző lazító technikákat, vagy hallgathatunk nyugtató zenét, esetleg hangoskönyvet. Ha valami mégsem hagy nyugodni, jegyzeteld le, és majd másnap megoldod a problémát.

…az éjszaka

Hihetetlen, de a gyakori éjszakai ébredés teljesen normális. Csak ezek annyira rövid ideig tartanak, hogy nem is emlékszünk rájuk. A baj ott kezdődik, ha ezek miatt az ébredések miatt idegeskedünk, és ezért nem bírunk visszaaludni. Pedig ilyenkor örömmel nyugtázhatnánk, hogy még nem kell felkelni , alhatunk tovább. Ha ez Téged nem nyugtat meg, csinálj valami apróságot: mondjuk fejts rejtvényt, esetleg olvass bele a kedvenc könyvedbe.

Ilyen legyen a hálószobátok!

Talán hihetetlen, de a hálószoba a lakás egyik leghűvösebb pontja kell, hogy legyen, mondjuk 18-20 ⁰C. Az sem baj, ha kicsit jár bent a levegő. Fény gyanánt inkább a tompított fényre essen a választásod. Ha mégis egy kis melegségre vágysz, egy forró vizes palackkal, vagy erre a célra szánt egyéb eszközzel „forrósítsd fel” hideg fekhelyedet. De ha a pároddal kitaláltok valami sokkal kellemesebbet, az sem rossz.;-)

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?