2020.07.29. 15:36:14 11723 332

Te is a rabja vagy? Érdekességek a cukor iránti vágyról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukor az egyik leggyakoribb élelmiszeripari összetevő a feldolgozott termékekben. Vajon csak rá vagyunk szoktatva a fogyasztására vagy más tőről fakad a cukor iránti olthatatlan vágyunk? Kutatások szerint az édes ízlés messze túlmutat az ízlelőbimbóinkon!

Habzsolás, édesség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Habzsolás, édesség

Röviden és tömören: A bélrendszer és az agy között egy hatalmas idegi áramkör fut, amely akkor is közvetíti a cukorral kapcsolatos információkat, amikor az ízlelő receptorok nincsenek érintve. Mit is jelent ránk nézve ez a megállapítás?

Cukor a szervezetben

Az már ismeretes volt eddig is, hogy a cukor beindítja az agy jutalmazási rendszerét, emiatt nagyon nehéz lemondanunk az édes csábításról, arra azonban csak nemrégiben derült fény, hogy létezik egy a bélben eredő neurológiai „út”, amely az agyba fut, és ezt a cukor (pontosabban a glükóz) aktiválja! A cukorspecifikus idegsejtek a bél és az agy közötti áramkör mentén aktiválódnak. Tehát nemcsak önmagában az édes íz az, ami ösztönözi a cukorfogyasztási vágyunkat, hanem a glükóz bélrendszerbe kerülése is metabolikus aktivitást idéz elő.

Mi a helyzet az édesítőszerekkel?

Érdekes az a megállapítás, miszerint a mesterséges édesítőszerek ilyen forma hatása nem észlelhető a szervezetünkben. Hiába hasonló az íz, a cukorpótlók mégsem tudják megtéveszteni az agyunkat. (Erre alapozva várható, hogy az édesítőszerek új generációja kerül hamarosan a polcokra.)

Így csökkentheted a cukorfogyasztásodat!

Az egészségre és tükörképünkre gyakorolt nem éppen pozitív hozadékok miatt célszerű a finomított cukrokat minimalizálni étrendünkben:

Kedvenc cukros nassolni valóinkat porciózzuk magunknak ki, és csak annyit fogyasszunk belőle, amennyit lelkiismeretünk bátran megenged!

Unalmunkban, magányunkban vagy stresszes helyzetben az édességek helyett válasszunk inkább gyümölcsöt!

Utolsó tippünk megszívlelését egész szervezeted meg fogja hálálni; amikor legközelebb erős édesség utáni vágy (energiatartalékok kimerülése) kap el, egyszerűen csak aludj többet a megszokottnál!

Forrás: inverse.com/mind-body/gut-brain-sugar-cravings-study

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...